Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Trend: gaan we deze zomer bevroren zoete aardappels als ijsje eten?

Als we je nou eens vertellen dat je een heel lekker ijsje kunt maken dat ook nog eens heel simpel is, gezond is en toch heel lekker zoet? Maak kennis met de ijstrend die is over komen waaien uit Taiwan: bevroren zoete aardappels die eerst lekker gekarameliseerd zijn in de oven. Misschien een beetje vreemd, maar wél lekker.

Bevroren zoete aardappels als ijsje

In Taiwan kun je in zo’n beetje elke buurtsuper zo’n bevroren zoete aardappel-ijsje halen. De zoete traktatie wordt gemaakt door zoete aardappels eerst te bakken tot ze zacht zijn, karameliseren en lekker sticky worden. Eigenlijk tot er een soort natuurlijke karamel uitkomt.

Daarna worden ze ingevroren. Je kunt er direct uit de vriezer je tanden in zetten (de zoete aardappel hoeft niet te ontdooien): juist het koude, custard-achtige vruchtvlees maakt het zo’n lekkere snack.

Net karamelijs

De jonge kok George Lee heeft Taiwanese roots en is een behoorlijke ster op Instagram en TikTok. Toen hij recentelijk video’s plaatste van de zoete aardappel-ijsjes, regende het reacties. Website Eater.com publiceerde er zelfs een artikel over.

Volgens George hebben de ijsjes de smaak en textuur van karamelijs. Klinkt niet gek, toch? Op zijn Instagram-account deelde George een video met zijn half miljoen volgers, waarin hij uitlegt hoe je de zoete aardappel-ijsjes zelf maakt.

Het liefst gebruikt hij een zoete aardappelsoort met oranje vruchtvlees die vooral in Taiwan verkrijgbaar is. Of anders Japanse of Koreaanse zoete aardappels, met een geel binnenste (en een paarse schil). Het draait in ieder geval om het gehalte aan natuurlijke suikers in de groente, dus gebruik vooral niet te zetmeelachtige zoete aardappels, tipt hij.

Zo maak je zelf zoete aardappel-ijsjes

In Nederland zou je kunnen gaan voor de oranje zoete aardappels, liefst formaatje klein tot medium (300 tot 400 gram, niet te groot). Was en boen ze goed schoon en bak ze 40 tot 60 minuten in de oven op 230 graden. Als ze zijn afgekoeld, kun je ze verpakken in diepvrieszakken en invriezen. Na vier uur zouden ze de perfecte textuur moeten hebben om ervan te genieten als ijsje!

De bevroren zoete aardappels dienen koud gegeten te worden, wel kun je ze even tien minuten uit de vriezer halen voordat je ze gaat opeten (vooral aan te raden als je gevoelige tanden hebt). Of even 30 seconden lichtjes opwarmen in de magnetron.

Even afkoelen: 5 x spectaculaire ijsjes van over de hele wereld