Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf gyoza (dumplings) maken

Voor gyoza mag je ons altijd wakker maken. De aantrekkingskracht van deze dumplings zit ‘m in dat zachte, gestoomde deegjasje dat kort krokant wordt gebakken. Zelf gyoza maken is bovendien niet moeilijk. Let maar op.

Voor de gyoza kun je kant-en-klare gyozavellen kopen uit de diepvries bij de Aziatische supermarkt en zelfs bij sommige filialen van Albert Heijn. Zorg dat je de vellen tijdig ontdooit zodat je ermee aan de slag kunt.

Voor de dipsaus gebruiken wij Chinese zwarte azijn (ook verkrijgbaar bij de toko), maar je kunt hiervoor ook witte azijn gebruiken. Of dip de gyoza in sojasaus; ook héél lekker.

Zelf gyoza maken

Zorg dat alle ingrediënten héél fijn gesneden zijn en vermeng ze in een grote kom. Kneed ze met je handen goed door.
Zet een bakplaat klaar waar je wat bloem over uitstrooit; hier kun je straks de gyoza op neerzetten.

Pak een gyozavel en strijk met behulp van een mes wat van de vulling in het midden van het deeg.

gyoza maken

Daarna begint het vouwen. Traditionele gyoza hebben aan één kant een mooi, waaiervormig randje. Vouw het velletje licht dicht, en knijp het linker puntje samen. Maak dan met je duimen en wijsvinger kleine vouwen in het deeg, zoals op onderstaande foto.

Dat is even oefenen: de eerste paar gyoza zullen misschien niet zo mooi worden, maar je zult zien dat je naar verloop van tijd de slag te pakken krijgt. Tip: in dit filmpje kun je ook nog eens zien hoe je gyoza moet vouwen.

Zet de gyoza die klaar zijn op de met bloem bestoven bakplaat. De bloem zorgt ervoor dat je gyoza straks een extra knapperig korstje krijgen.

gyoza maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Stomen en bakken

Zet de waterkoker aan.
Plaats een pan met anti-aanbaklaag op medium vuur. Bestrijk de pan met wat sesamolie (dat gaat heel handig met een kwastje of een stukje keukenpapier). Plaats wat gyoza in de pan en vul die met een klein laagje gekookt water. Leg een deksel op de pan en laat de gyoza zo vijf minuten stomen.

Haal daarna de deksel van de pan. Als het water is verdampt, voeg je een scheutje sesamolie toe. Laat de gyoza nu ongeveer 2 minuten bakken, tot ze een krokant korstje krijgen aan de onderkant. Zodra ze makkelijk loslaten van de pan, zijn ze klaar.

Serveer ze met het dipsausje of leg ze lekker bovenop een kom noedelsoep.

gyoza maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.