Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van april

Jahaa, het is heus: de lente is in aantocht! Maart mag dan af en toe z’n staart roeren, we kunnen er echt niet meer omheen. En de lente, dat betekent: nieuwe seizoensgroenten!

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten april

Bonus: de ietwat karige wintermaanden komen ten einde. In april is er héél veel lekkers te oogsten. We noemen: asperges! Kijk maar eens hieronder – er is voor ieder wat wils.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen komen deze maand volop in seizoen. Dat zal nog wel een paar maanden zo doorgaan, maar je kan alvast beginnen met het maken van de perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.

Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van de enige echte Sergio Herman, jawel) of rösti van geraspte aardappel met saffraanyoghurt en rode ui. Onlangs bedachten we ook nog eens een loaded gepofte aardappel met zalm, dille en komkommer. Ook een aanrader!

perfecte gebakken aardappelen / smashed potatoes
Nancy van Batenburg voor Culy

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus.

Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.

Artisjok

Artisjokken voelen gewoon als vakantie. Je kunt ze roosteren en met aioli eten, of maak een plaattaart met artisjokharten en ricotta – perfect voor een picknick of brunch. Ze doen het ook goed in pasta, zoals deze radiatori met parmaham en mascarpone, of maak er een traybake van met bimi en garnalen.

Geroosterde artisjokken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Asperges

De perfecte ietwat luxueuze seizoensgroenten in april moeten wel asperges zijn. Om de allerlekkerste asperges te bereiden kun je ze het beste koken op deze manier.

Ook in een frisse lentequiche met doperwtjes en prei (ideetje voor op de paasbrunch?) zijn ze heerlijk, of onder een jasje van burrata en dukkah. Keuze genoeg dus! En deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges krijg je er gratis bij.

asperges met een Japanse twist (asperges met sojasaus beurre blanc, garnalen en furikake)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Bloemkool

Met bloemkool kan je echt heel veel kanten op. In Aziatische gerechten is het ideaal in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerk je het in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak.

Handig: de allerlekkerste blomkool koken doe je zo. You’re welcome!

Bleekselderij

Wie aan bleekselderij denkt, denkt misschien meteen aan hartige hoofdgerechten. Had jij gedacht dat je ook frisse appel-selderij-munt ijsjes kunt maken? Voor je het weet stijgt de temperatuur weer naar exotische waarden, en dan ben je blij dat je deze ijsjes in je vriezer hebt zitten.

Ook in deze quinoa-salade met granaatappel en hazelnoot komt bleekselderij prima tot z’n recht. En wist je trouwens dat je je eigen selderij kunt kweken in de vensterbank? Beter dan dat wordt het niet.

bleekselderij recept
Bron: Pexels Pexels

Paddenstoelen

Zijn wíj blij dat het april is! Met paddenstoelen kan je namelijk zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze paddenstoelensoep met brood, deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen, dit stoofpotje met buikspek en spekblokjes of deze bulgur met maïs, paddenstoelen en landhoen.

Prei

Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkend preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons. Al blijft ons favoriete recept misschien wel deze Thaise gebakken rijst met rundvlees en prei – verslavend lekker.

aardappel-preisoep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Raapstelen

Deze supergezonde groente is lekker heerlijk in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.

Radijs

Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls of op een gepofte (zoete) aardappel. Lekkerrrrr!

Koken met radijsjes: wij geven je 4 smakelijke tips!

Rode biet

Rode biet: you either love it or you hate it. Maar door ze in deze frisse rode bietentortilla te verwerken of door ze als carpaccio te gebruiken voor sinaasappel en geitenkaasmousse is het vast niet moeilijk om voor goed verliefd te worden op deze groente. Weten hoe je ze moet bereiden? Bieten koken als een master doe je zo. En had je deze bietenrisotto met burrata al gezien? Om spontaan verliefd op te worden…

Bieten risotto met Burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog verwerkten we spinazie in deze groene shakshuka en in deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt. Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? (Nee, het is nooit te vroeg om je barbecue onder het stof vandaan te halen). En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verrassen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.

Witlof

Tot slot pronkt witlof mooi in dit lijstje van seizoensgroenten. Zo bereid je witlof het allerlekkerst (zo lekker dat zelfs kinderen er dol op zijn!) als bijgerecht, maar verwerken in een witlofschotel met ham en homemade kaassaus of witlofsoep met gegrilde coquilles kan natuurlijk ook.

Et voilà, zo heb je meteen genoeg inspiratie voor de maand april, toch?

Meer over groenten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.