Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Van mergkool (!) tot knolraaploof: dit zijn de 41 gezondste soorten groenten en fruit

Je hoeft geen voedingsexpert te zijn om te weten dat groenten en fruit een belangrijke hoeksteen zijn voor een gezond leven. Maar wat zijn nu de gezondste groenten en fruit op basis van vitaminen, vezels, calorieën en suikers? Onderzoekster Jennifer di Noia zocht het uit en publiceerde de resultaten.

Gezondste groenten en fruit

Onderzoekster Jennifer di Noia stelde een lijst samen van 41 soorten groente, fruit én kruiden die het goed doen op de gezondheidsladder. Van gezondst naar net een tikje minder (maar nog steeds heel gezond):

 1. Waterkers
 2. Chinese kool
 3. Snijbiet
 4. Bieten loof
 5. Spinazie
 6. Witlof
 7. Bladsla
 8. Peterselie
 9. Romeinse sla
 10. Mergkool
 11. Knolraap loof
 12. Mosterdplant loof
 13. Andijvie
 14. Bieslook
 15. Boerenkool
 16. Paardenbloemblad
 17. Paprika
 18. Rucola
 19. Broccoli
 20. Kalebas pompoen
 21. Spruitjes
 22. Ui
 23. Koolrabi
 24. Bloemkool
 25. Witte kool
 26. Wortel
 27. Tomaat
 28. Citroen
 29. IJsbergsla
 30. Aardbeien
 31. Radijs
 32. Winter pompoen
 33. Sinaasappel
 34. Limoen
 35. Grapefruit (roze en rode)
 36. Koolraap
 37. Knolraap
 38. Bramen
 39. Prei
 40. Zoete aardappel
 41. Grapefruit (wit)

Wij delen de meest verrassende elementen uit die lijst én praktische tips om al dat gezonds op een prettige manier in je gerechten te verwerken.

Waterkers spant de kroon

Meteen opvallend: waterkers is de grote winnaar in de lijst met meest gezonde groenten en fruit. De jonge plantjes van gekiemd zaad bevatten met name behoorlijke hoeveelheden vitamine C en K. De smaak van waterkers is een beetje peperig, zonder dat het veel gaat overheersen.

Dat maakt de groente multi-inzetbaar; maak er bijvoorbeeld eens salade mee, of roer het door je stamppot. Ook kun je er pesto van maken, en kun je de blaadjes op vrijwel elk belegd broodje mee in de toppings verwerken.

Mergkool op nummer 10… Wait what?

Je hoeft je niet te schamen als je nog nooit van mergkool (op #10) hebt gehoord; ook voor ons was het nieuw. Onderzoek leert ons dat mergkool vergelijkbaar is met boerenkool, vooral dankzij zijn vlezige bladen en stevige stengels.

In groentewinkels is mergkool dan wel niet zo goed vertegenwoordigd, het zelf in de moestuin kweken zou voor dit winterbestendige ras geen probleem moeten zijn. Gaat dat je pet te boven dan kun je natuurlijk ook gewoon voor boerenkool opteren; met een vijftiende plaats is het verschil in gezonde eigenschappen ten slotte niet heel groot.

De lekkerste gerechten met boerenkool

Loof is love!

Bietenloof (#4), knolraaploof (#11) en mosterdplantloof (#12): alledrie zijn de bladeren van eerder genoemde planten gezonder dan pakweg tomaat, wortel of ui. Niet alleen daarom wil je de blaadjes vaker verwerken in gerechten, het past ook mooi binnen een no waste voedingsfilosofie.

Let wel: dit soort bladeren kunnen wel eens wat stugger aanvoelen in vergelijking met sla of spinaziebladeren. Ze verwerken tot pesto, ze masseren met olijfolie of ze stoven is dan ook een goed idee.

Citrus in de strijd

Van alle soorten fruit blijken citrusvruchten de allergezondste. Vaker citrusvruchten gebruiken hoeft gelukkig geen opgave te zijn: het zure ervan tilt de meest uiteenlopende gerechten naar een hoger niveau.

Laatst hoorden we onze heldin Ixta Belfrage er nog over in een podcast: ”Mensen denken vaak dat ze zich moeten beperken tot één soort citrus in een gerecht, maar in feite gebruik ik vaak een mix van citroen, limoen en mandarijn”. En als Ixta het zegt, dan weet je dat je die tip klakkeloos kunt kopiëren.

burrata salade met citrus en lavendelolie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

En tot slot…

Laat je tot slot niet compleet misleiden: groenten en fruit die niet in de lijst staan, zijn nog steeds gezond. Zowat elke voedingsexpert zweert bij variatie en balans. En wij? Wij zweren bovenal bij héél erg lekker.

De lekkerste recepten met groenten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.