Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geroosterde (hele) artisjokken met aioli

Een hele artisjok op je bord, heeft nog altijd iets magisch. Die stekelige vrucht (of was het nou een bloem?) is toch één van de lekkerste groenten, als je ‘t ons vraagt. In een klassieke Franse bistro of Italiaanse trattoria krijg je een vaak een hele gekookte of gestoomde artisjok geserveerd, met daarbij een kommetje vinaigrette. Ook lekker: geroosterde artisjokken met een aioli om in te dippen.

Een hele artisjok eet je door de blaadjes er één voor één uit te trekken en die met de onderkant in een vinaigrette of saus te dippen. Het onderste gedeelte van de blaadjes – daar waar het vruchtvlees zit – schraap je er met je tanden vanaf. De blaadjes gooi je daarna weg. Deze geroosterde artisjokken met aioli eet je op precies dezelfde wijze. Een superlekker borrelhapje of een elegant voorafje.

Ook lekker met aioli met een twist! Denk aan dragon-aioli, citroen-aioli, of een lekkere kruiden-aioli.

Hoe eet je een artisjok? Culy legt ‘t uit

Geroosterde artisjokken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Geroosterde artisjokken met aioli

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de stengels van de artisjokken af, zodat ze op hun ruggetje blijven liggen. Leg de artisjokken op hun zij en snijd met een scherp broodmes 1/4 deel van de bovenkant af.

Zet de artisjokken rechtop naast elkaar in een kleine ovenschaal met hoge randen. Giet het sap van de citroen erbij en genoeg kokend water tot de groente tot 3/4 onder water staat. Bestrooi met flink wat zout en peper en dek af met aluminiumfolie.

Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat de artisjokken in ongeveer 1 uur gaar worden. Test met een mesje of je er makkelijk in kunt prikken.

Verwijder de folie, besprenkel de artisjokken met wat olijfolie en zet ze dan nog 15 minuten terug in de hete oven.

Serveer de geroosterde artisjokken met de aioli.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.