Redactie
Redactie Diner 8 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Witlofschotel met ham en homemade kaassaus

Soms kan simpel zo lekker zijn. Daarom vandaag een recept voor een ouderwetse witlofschotel, met ham én homemade kaassaus. Want waarom een pakje gebruiken als je het net zo makkelijk (en lekkerder) zelf kunt maken? 

Bekijk de bijbehorende video op de website van 24Kitchen.

Van risotto tot pizza: 4 variaties op witlof

Witlofschotel met ham en kaassaus

Zo maak je de witlofschotel met ham en kaassaus

Snijd het kontje van de stronken witlof en verwijder eventueel de buitenste bladeren. Verhit de boter in een pan en bak de witlof. Draai de witlof pas om als de onderkant een kleurtje heeft. Breng op smaak met een beetje zout en peper en laat de witlof in eigen vocht garen.

Vouw een cartouche (‘deksel’ van bakpapier) op de volgende manier: Vouw een vel bakpapier twee keer door de helft. Vouw het in een driehoek, zodat er een scherpe punt ontstaat. Houd horizontaal boven de pan, zodat het puntje boven het middelpunt van de pan ligt en je de straal kunt meten.

Snijd het overtollige stuk papier wat over de pan hangt af. Vouw open. Als het goed is heb je nu een ‘deksel’ ter grootte van de pan. Leg de cartouche op de witlof. Zet de deksel op de pan en laat de witlof in ongeveer tien minuten verder garen. Verwarm alvast je oven voor op 180 graden.

Maak een roux voor de saus door de boter in de pan te smelten. Voeg de bloem toe en laat in drie minuten garen. Voeg de melk al roerende toe en roer het geheel tot een gladde massa. Voeg de kaas en mosterd toe en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Haal de witlof uit de pan en wikkel in een plak ham. Leg ze in een ovenschaal en schep de kaassaus erover. Strooi er geraspte kaas over en zet ongeveer tien minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.

Make lof, not war: 6 x lekkere recepten met witlof

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.