Culy
Culy Dineren 9 aug 2014

5&33

Hotelbars en -restaurants zijn populairder dan ooit; het is absoluut niet langer taboe om een drankje of hapje te doen in een hotel waar je niet gaat slapen. Een van de nieuwste aanwinsten in Amsterdam is 5&33 in het art’otel amsterdam, tegenover het Centraal Station.

Het hotel heeft een keuken die de hele dag tot laat in de avond geopend is, een cocktailbar en een lounge. En 5&33 is onlangs zelfs uitgekozen tot de beste hotelbar van Nederland!

Het interieur is prachtig; heel luxe, heerlijke stoelen, mooie kunst en een bijzondere bar. Zelfs de toiletten zijn op en top verzorgd, met fijne handdoekjes en schuimende zeep. Maar we komen niet om op de wc te zitten, we willen eten!

De gerechten

Gelukkig staat de keuken in deze hotelbar centraal.¬†Het menu van 5&33 bestaat uit een reeks kleine hapjes, geserveerd in het midden van de tafel. Ja, het shared dining concept is razend populair in ons land. De smaken en ingredi√ęnten zijn gebaseerd op de Mediterrane landen, en de gerechten veranderen met het seizoen.

Van gerookt vlees en kazen uit Itali√ę en Spanje geserveerd op grote, houten planken, tot aan pasta, vis- en vleesgerechten en vegetarische hapjes, zoals¬†zucchini fritti.

Wij genoten er van asperges met kwarteleitjes, pecorino & truffels Рerg lekker. Burrata met verschillende soorten tomaten en basilicum. Gegrilde octopus met olijven en artisjok. Gesmoorde runderwang met aardappelpuree en wilde paddestoelen. Tagliolini met truffel. En als toetje: panna cotta met zomerfruit.

Allemaal even smakelijk en zeer goed klaargemaakt. De porties zijn heel prettig, je blijft lekker met elkaar van de bordjes snoepen.

Personeel

Het personeel is netjes en correct, maar helaas spreekt niemand van hen Nederlands, dus Engels is hier de voertaal. De Italiaans-ogende obers zijn overvloedig aanwezig, en komen elke paar minuten aan je tafel om wat te vragen, aan te bieden, water bij te schenken, te checken of alles nog naar wens is, en tot slot probeert de ober tot twee keer toe een extra gerecht te ‘verkopen’.

Dat is slim, maar beter kun je vragen of de gasten nog trek hebben, en zo ja waarin, en dan voorzichtig iets proberen te slijten. Daarnaast werden nu net de twee van de duurste gerechten op de kaart aangeprezen (de lamsschouder en de tagliolini), en dan voel je je héél even een wandelende portemonnee in plaats van een gewaardeerde gast.

Conclusie

Wat ons betreft is 5&33 een perfecte plek voor een hapje, cocktail of langere zit met meerdere gerechtjes om van te genieten. Het personeel is on-Hollands, zowel letterlijk als figuurlijk, maar daar krijg je wel een sfeer voor terug alsof je in een luxe Amerikaanse hotellobby zit. En dat in ons koude kikkerlandje!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
5&33
Sluiten