Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Groningen 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waan je in een Joodse Deli bij Smoke’s Deli Alley in Groningen

Soms heeft een stad van die verstopte parels waarvan je hoopt dat ze eeuwig verstopt blijven voor de bühne. Smoke’s Deli Alley in Groningen is zo’n plek. Deze deli zit verstopt in de Haddingedwarsstraat in Stad, maar als je ‘m hebt ontdekt loop je er nooit meer voorbij. Verwacht pastrami, tafelzuur, zelfgemaakte mosterd en alles wat een klassieke deli in petto heeft. Gezellige mensen included. 

Pastrami for days

Bij Smoke’s Deli Alley vind je de typische deli-gerechten, maar dan beter. De Amerikaanse barbecuecultuur, de eigenschappen van een Joodse deli én de creativiteit van Smoke’s eigen chefs komen hier samen. Summier sandwiches beleggen kennen de mannen van Smoke’s niet. De pastrami puilt uit de smashburger en dat is precies wat je mag verwachten bij een deli! Evenals de zwarte filterkoffie die je gratis krijgt tijdens ‘t wachten en wordt bijgeschonken als je eraan toe bent.

Pastrami Smoke's Deli Alley in Groningen
Bron: Smoke's Deli Alley

De Joodse deli

Een Joodse deli is een plek waar Joodse delicatessen worden bereid en gegeten. De naam ‘deli’ komt dan misschien uit de Duitse taal, de delicatessen werden ingevoerd door voornamelijk Joodse immigranten die aan het begin van de 20ste eeuw naar de Verenigde Staten trokken.

De deli is inmiddels een begrip in de Amerikaanse cultuur en je vindt er in dat land op bijna iedere straathoek wel één. De gerechten? Sandwiches met zure augurk gepaard met zwarte filterkoffie. Simple as it can be, maar heerlijk om je werkdag te breken of als ontbijt of diner.

Smoke's Deli Alley in Groningen
Bron: Smoke's Deli Alley

Smoke’s specialiteit

Een van de bekendste – en vaak meest populaire – gerechten op de deli menu’s, is de pastrami sandwich. Dit is ook de favoriet en signature dish van de mannen van Smoke’s Deli Alley in Groningen. Voor deze sandwich pekelen ze het klapstuk van een rund in een gekruid pekelbad. Vervolgens kruiden ze het vlees en roken ze het vijf uur in een rookoven. Tot slot wordt het klapstuk ingepakt en nog eens vijf uur lang op lage temperatuur gegaard. Het vlees dat je dan op je broodje krijgt… Man man man, alsof er een engeltje over je tong plast, maar dan nóg beter.

Smoke's Deli Alley in Groningen
Bron: Smoke's Deli Alley

Zelf naar Smoke’s Deli

Wil je zelf de charme én delicatessen van een Joodse Deli ervaren zonder ervoor naar de Verenigde Staten te hoeven reizen? Het kan “gewoon” in Groningen. Smoke’s Deli Alley is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 16:00. Woon je in Groningen? Dan bezorgen ze (in een beperkt gebied uiteraard) op die dagen vanaf 16:30. Maar ‘t is gezelliger om even langs te gaan voor een grote pastrami sandwich met mosterd en gekaramelliseerde Amsterdamse uitjes. Of, mocht je zin hebben in iets anders, hebben ze poutine, een New York style hotdog, Philly cheesesteak (die ook in vegetarische variant is) en uiteraard een smashburger. Voor ieder wat wils!

Smoke's Deli Alley
Bron: Smoke's Deli Alley

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.