Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants 21 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Sarban: een liefdevol Afghaans familierestaurant met 4 vestigingen door Nederland

Al in 2010 opende Sarban in Tilburg het eerste Afghaanse restaurant van Zuid-Nederland. En met succes: inmiddels zijn er ook vestigingen te vinden in Den Bosch, Utrecht én Den Haag. Verwacht authentieke smaken én redelijke prijzen.

En vooral: een menukaart waar je niet op uitgekeken kan raken.

Sarban: een Afghaanse restaurantketen in Brabant en omstreken

Toen dit jaar in Den Haag een vierde vestiging opende, wisten we het zeker: Sarban is niet meer weg te denken uit de Nederlandse restaurantwereld. Met lovende recensies in onder andere het NRC kon het familierestaurant niet anders dan uitbreiden.

Naam

Sarban betekent letterlijk ‘gids’: precies de rol die de familie Alizadah – eigenaren van de restaurants – wenst te vervullen. De familie wil de bezoeker kennis laten met zowel de warme Afghaanse cultuur als de uitgesproken smaken van de Afghaanse keuken.

Menu

En dat zie je meteen terug in het menu. Van de wat bekendere mantoe (gestoomde deegkussentjes gevuld met gehakt) tot de golpie (bloemkoolroosjes in een gekarameliseerde uiensaus): het ene gerecht maakt nog nieuwsgieriger dan het ander. Heb je moeite met kiezen (begrijpelijk!) ga dan voor het kennismakingsmenu.

Hoofdgerechten

En dan hebben we het nog niet eens over de hoofdgerechten gehad. Wat dacht je van qabeli palauw: door gekarameliseerde suiker gebruinde rijst met wortel, rozijnen, pistache en amandel, met daaronder stukjes lamsvlees, vergezeld van meerdere bijgerechten.

Of zamarod chalauw: door spinazie gekleurde rijst, met raane morg (kipkarbonade uit de oven), qorme jawari (baby maïskolfjes in tomatensaus) en borani bandejan (aubergine uit de oven met een topping van op smaak gebrachte kwark).

Specialiteiten

Tip van de eigenaren: probeer ook zeker eens de huisgemaakte vijgenlikeur, vijgenwhisky (!) en Sarban koffie.

Kortom: genoeg smaken en dus ook redenen om de Afghaanse keuken (verder) te gaan ontdekken. En dat is nóg makkelijker nu de locaties van Sarban inmiddels enigszins verspreid zijn door het land.

De adressen van Sarban:

  • Besterdring 2 in Tilburg
  • Oudegracht aan de Werf 161 in Utrecht
  • Orthenstraat 87 in Den Bosch
  • Frederikstraat 84-86 in Den Haag

Check de website voor meer informatie.

Meer over restaurants in Brabant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.