Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 29 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Bij Smink in Wolvega serveert een oud-Librije chef het beste uit Friesland

Restaurant Smink ligt voor veel mensen niet direct naast de deur: in Wolvega. Voordat je gaat Googlen: dat ligt in Friesland. Lijkt ver, maar is maar een uur rijden vanaf Amsterdam en Utrecht. En het is de rit waard: chef en eigenaar Jan Smink (oud-Librije kok) zorgt ervoor dat zijn liefde voor Friesland van elk bord af spat.

De chef is en blijft verbonden aan De Librije (Therèse en Jonnie Boer hebben restaurant Smink zelfs officieel geopend, per tractor) en deed al vele jaren mee aan de Bocuse d’Or (de belangrijkste kookwedstrijd ter wereld). Hij is sinds 2017 zelfs coach van het Nederlandse team dat meedoet aan deze culinaire Olympische Spelen.

Jan Smink van Restaurant Smink

Het menu van restaurant Smink

Restaurant Smink is zijn eigen restaurant, waar hij op hoog niveau kookt, mét veel lef. Zo belooft hij je een ‘unieke Friese gastronomische ervaring’. Jan kookt met de producten waar hij als boerenzoon is opgegroeid. Een écht onvervalst stukje Friesland op je bord dus. Dat kan zomaar een gerechtje zijn van coquille, knol, zwarte knoflook en hazelnoot, waarvan een deel uit de 3D-printer komt. 3D-printer zegt u? Ja, daar komen we zo nog op.

Je schuift aan voor een gangenmenu. Dat kan al vanaf 4 gangen (€ 50,-), maar bijvoorbeeld ook met 8 (€ 90,- euro). De chef komt ook altijd even bij je aan tafel om te bespreken waar je zin in hebt. Tien gangen, sappen, bieren: you name it, he can do it.

Colostrum, berries, lemongrass and buttermilk #chefstalk #chefslife #theartofplating #culinaireinspiratie #boerenzoon #chefsofinstagram #armyofchefs

175 Likes, 5 Comments – Jan Smink (@jan.smink) on Instagram: “Colostrum, berries, lemongrass and buttermilk #chefstalk #chefslife #theartofplating…”

3D-voedselprinters

We noemden het net al even: het restaurant is het enige in Europa waar wordt gewerkt met twee 3D-voedselprinters. Die staan gewoon vrolijk te printen terwijl de couverts worden uitgeserveerd. Dat zorgt voor bijzonder vormgegeven items, die fantastisch smaken.

Het adres van Restaurant Smink:

Steenwijkerweg 2
8471 LA Wolvega

Restaurant Smink heeft geen vaste openingsdagen, reserveren kan via de website op de opengestelde dagen. Mocht je in de omgeving overnachten, dan kun je gebruik maken van een ophaalservice.

Meer goede restaurants in Friesland:

Restaurant Smink in Wolvega
Foto: Kyonne Leyser

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.