Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam kerstmenu in elkaar zetten? Culy reikt ‘t je aan

We kunnen er niet omheen: met de manier waarop we inkopen doen, koken en omgaan met restjes kunnen we het verschil maken in de strijd naar een betere wereld. Zónder daarbij in te leveren op smaak. Want van lekker eten houden en daar duurzaam mee omspringen kunnen fantastisch hand in hand gaan. Daarom lichten we dit jaar ‘n duurzaam kerstmenu uit, met een brede focus op groenten, lokale ingrediënten en plantaardige opties.

Groenten en plantaardige ingrediënten zijn niet alleen erg duurzame opties, als je ze goed weet te bereiden, leveren ze ook nog ‘ns ontzettend spannende gerechten op.

Culy’s duurzame kerstmenu

Per gang hebben we een aantal duurzame opties in een lijstje gegoten. Op die manier kun je makkelijk je eigen duurzame kerstmenu samenstellen. Welke selectie maak jij dit jaar?

Duurzame amuses

Of je nou gaat voor de vegan samosa’s of de crispy bloemkool bites: in elk van deze gevallen zal de schaal amuses snel genoeg leeg zijn. Zoals het hoort.

crispy bloemkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Duurzame voorgerechten

Eigenlijk is zowat elke soep op basis van groenten een goed duurzaam voorgerecht, maar kijk ook vooral eens naar de biet tartaar: een duurzame knipoog naar de klassieker.

vegan pastinaak soep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Duurzame bijgerechten

We kunnen het niet genoeg benadrukken: met de juiste ingrepen worden groenten spannende smaakbommen met een hoge verslavingsfactor. Deze toffe bijgerechten leveren bewijs.

kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Duurzame hoofdgerechten

Of je nou een pompoen gaat hasselbacken of steaks maakt van rode kool: bij deze hoofdgerechten laat je groenten schitteren alsof ‘t Hollywoodsterren zijn.

Vega hartige baklava
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Duurzame toetjes

Bij deze toetjes leggen we de nadruk op lokale en plantaardige ingrediënten. De ene keer een vegan brownie, de andere keer een dessert met lokaal geoogste stoofpeertjes. De gemeenschappelijke deler? Naast duurzaam zijn al deze desserts natuurlijk gewoon superlekker.

Vegan brownies / sojasausbrownies
Bron: Vegan JapanEasy

En de dag erna?

Duurzaam koken zit ‘m natuurlijk ook in het creatief omspringen met restjes. Heb je de dag daarna nog wat over? Dit kun je allemaal maken met de restjes van je kerstdiner.

Ook handig: Too Good To Go lanceert dit jaar een e-book om voedselverspilling tijdens de feestdagen te voorkomen: REMIX. Dit boek kun je gratis downloaden via de site en leert je hoe je kroketten van restjes draait of hoe je aspergestelen fermenteert tot een pittig bijgerecht. Tof!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.