Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: aardperensoep met amandelmelk en bruine boter

Deze aardperensoep is een heel simpel soepje, dat toch heel chique is. Het recept komt uit één van onze favoriete kookboeken van afgelopen jaar: Downtime van Nadine Levy Redzepi (de vrouw van… juist). Deze soep bevat een viertal aan notige smaken: van de aardperen, de amandelmelk, de bruine boter én de pijnboompitten. Een mooi voorgerecht of tussengerecht voor kerst, zeker als je ‘m opdient in glaasjes.

Waar wij doorgaans niet vies zijn van een scheutje room in onze soep, heeft deze soep dat helemaal niet. Het geheim zit ‘m in de amandelmelk. Dat maakt de soep licht, extra notig en gelaagd.

Aardperen liggen rond deze tijd van het jaar bij de meeste grote supermarkten. Of vraag je groenteboer of hij ze kan bestellen. Kun je ze écht niet vinden? Dan kun je ze eventueel vervangen door pastinaak.

En wil je deze aardperensoep vegetarisch of zelfs vegan maken? Vervang de kippenbouillon door een mooie groentebouillon of bospaddenstoelenbouillon (voor meer umami). Laat de bruine boter weg en gebruik in plaats daarvan een drupje truffelolie (check goed of die écht vegan is) of een notige olie, zoals walnotenolie.

Aardperensoep: mooi voorgerecht voor kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Aardperensoep met amandelmelk

Schil de aardperen met een dunschiller (of met een mesje) en snijd ze in gelijke stukjes. Doe ze in een pan, giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Kook de aardperen op medium tot hoog vuur ongeveer 25 minuten.

Check met een mesje of de aardperen gaar zijn (oftewel: of dat mesje makkelijk door de aardperen heen glijdt). Ook belangrijk: de soep moet flink zijn ingekookt, tot je ongeveer 6 eetlepels (of 120 ml) vocht overhebt. Is dat nog niet het geval, schep de aardperen dan tijdelijk uit de soep en laat de soep verder inkoken tot de gewenste dikte.

Doe de helft van de amandelmelk bij de aardperen en het vocht en pureer helemaal glad. Voeg dan de rest van de amandelmelk toe en pureer opnieuw glad. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout. Houd de soep warm tot je ‘m verder gaat gebruiken.

Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Maak de bruine boter (beurre noisette). Smelt de boter in een klein sauspannetje op medium vuur. Op een gegeven moment zie je belletjes ontstaan: dat is het vocht uit de boter dat verdampt. Wacht nog even en beweeg de pan rond, tot je een notige geur ruikt en de boter goudbruin wordt. Je ziet ook bruine deeltjes ontstaan op de bodem van de pan.

Giet de bruine boter snel over in een kommetje (laat ‘m niet té bruin worden, want hij gaart nog na) en bewaar tot gebruik.

Verhit de soep onder voortdurend roeren met een garde tot ‘ie aan de kook raakt. Verdeel de soep over kleine glaasjes of kommetjes en druppel er met een lepeltje wat bruine boter overheen. Maak af met de pijnboompitten.

Meer lekkere soep recepten voor kerst:

Soep van aardperen als soepje voor kerst

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.