Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Biet tartare: vegetarische steak tartare (proef jij het verschil?)

Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil was de vega & groentetrend anno 2013 ver vooruit met het verschijnen van haar boek I ♥ groente. En nu we in een tijd leven dat steeds meer mensen ermee bezig zijn om meer groenten (ter vervanging van vlees, vis en dierlijke producten) in hun dagelijkse dieet te fietsen, is deel 2 daarvan méér dan welkom. In We ♥ groente deelt Janneke nóg meer inspiratie voor vega recepten, zoals deze biet tartare.

Laat er geen twijfel over bestaan: We ♥ groente is dus niet alleen voor groentegekken, maar juist óók voor mensen die dat willen worden (de titel zegt het al). Het is immers niet altijd makkelijk om je weekmenu te vervangen door plantaardige vervangers. Want hoe tover je je favoriete recepten of gerechten om tot vegetarische opties? Met hulp van Janneke dus. Dit recept voor biet tartare (vegetarische steak tartare) is daar een mooi voorbeeld van.

Janneke: “Het is bijna griezelig hoeveel deze tartaar van bietjes en paddenstoelen lijkt op echte steak tartare. Ik heb hem een keer voorgezet aan een vriend die al heel lang vegetariër is, en die durfde er bijna niet van te eten. ‘Er zit echt geen vlees in, hoor,’ moedigde ik hem aan. Waarop hij een voorzichtig hapje nam. Toen verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Wauw,’ zei hij, ‘dat ik dit nog eens zou proeven.’.”

Biet tartare: vegetarische steak tartare

Zo maak je deze biet tartare

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan of wok op hoog vuur en bak hierin de champignons, met een snuf zout. Na een minuutje beginnen ze veel vocht los te laten, maar dat verdampt vanzelf en daarna beginnen ze te kleuren. Bak de paddenstoelen tot ze goudbruin en zo droog mogelijk zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Snijd de biet in kleine stukjes. Veeg de gehakte champignons en biet bij elkaar op een snijplank en hak ze samen met een groot mes, tot je een fijn, maar ook weer niet al te fijne tartaar hebt. Breng de mix lichtjes op smaak met zout en versgemalen peper – niet te veel want er gaat aan tafel nog van alles door en over.

Maak mooie hoopjes van het mengsel op vier borden. Serveer alle andere ingrediënten in aparte bakjes of maak er op de borden kleine hoopjes van, als satellieten om de tartaar heen. Laat iedereen de tartaar zelf naar eigen smaak aanmaken.

We love groente van Janneke Vreugdenhil

We ♥ groente – Kookboek voor groentegekken (en voor wie dat wil worden) – van Janneke Vreudenhil ligt nú in de boekhandel voor € 26,50 euro. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.