Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegetarische hartige baklava voor kerst

Dit vegetarische hoofdgerecht voor kerst is er eentje voor de liefhebbers van zoet-hartige combinaties. Want zeggen we ‘hartige baklava’, dan kun je je daar wel een voorstelling bij maken. Knisperende laagjes filodeeg, zachte wintergroenten, romige ricotta, een pepertje en een zoet laagje honing. Dit is lekker!

In deze winterse ovenschotel gaan pastinaak, wortels, koolrabi en venkel, maar je kunt de groenten ook verwisselen voor bijvoorbeeld knolselderij of pompoen. Zolang je alles maar in mooie kleine dobbelsteentjes snijdt van gelijke grootte.

De honing druppelen we pas op het laatst over de hartige baklava. Zo wordt ‘ie lekker sticky!

> Ook handig: 12 x de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Vega hartige baklava
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hartige baklava

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rooster de walnoten in 8 minuten goudbruin en geurig in de oven. Zet de temperatuur daarna naar 200 graden.

Snijd alle groenten in gelijke stukjes of blokjes. Tip: maak mooie kleine dobbelsteentjes. Hussel ze in een braadslede door elkaar met een plens olijfolie, een snufje kaneel, zout, peper en de gedroogde chili.

Snijd de rode uien in reepjes en hussel ze door de groenten. Bak de groenten zo’n 20 minuten in de oven.

Hak de walnoten grof.

Om de baklava op te bouwen, snijd je de vellen filodeeg passend voor de bakvorm. Vet de bakvorm in en bestrijk drie vellen filodeeg met gesmolten boter. Leg ze in de bakvorm. Schep daar de helft van het groentemengsel op, 1/3 van de walnoten en de helft van de ricotta. Smeer de ricotta er niet in een gladde laag op, maar verdeel ‘m in hoopjes.

Leg daar nog eens drie laagjes beboterd filodeeg op, gevolgd door de rest van de groenten, 1/3 van de walnoten (de rest van de walnoten houd je apart) en de rest van de ricotta.

Maak af met de laatste vier vellen beboterd filodeeg. Snijd met een scherp mes een patroon in de baklava. Snijd daarbij helemaal door tot de bodem. Bestrooi met sesamzaad en bak 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna een minuut of 10 afkoelen.

Druppel wat honing over de hartige baklava en maak af met nog wat gedroogde chili, grof zeezout en de achtergehouden walnoten.

Vegetarisch hoofdgerecht: hartige baklava
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy