Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Vandaag een lekker retro gerechtje dat ineens weer overal om ons heen opduikt (en gelukkig maar): oeufs mayonnaise. Feitelijk niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is.

What the oeuf?!

We kregen ze bij Bambino in Amsterdam, Karin Luiten schotelde ze ons voor naar recept uit haar laatste boek en Mara Grimm wijdde er een complete column aan in Het Parool: oeufs mayonnaise.

Zo’n heel simpel gerechtje dat je in bijna elke Franse bistro wel tegenkomt. Eenvoudig, maar vet lekker. Onze tip: vergeet het pocheren, bakken en roeren met Pasen en zet gewoon een paar oeufs mayonnaise op tafel bij de paasbrunch. Ze zijn namelijk ongenadig lekker.

Wij maakten ze zelf zoals we ze ook bij Bambino kregen: met een beetje peterselie-olie eroverheen. Het frisse, groene van de peterselie brengt het vettige namelijk heel mooi in balans.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Begin met de peterselie-olie. Doe daarvoor alle ingrediënten in een hoge maatbeker en zet de staafmixer erin. Blijf net zo lang mixen tot alle peterselie fijngehakt is en je een felgroene olie overhoudt. Je kunt de olie eventueel zeven voor een nog mooiere heldergroene kleur.

Maak dan de mayonaise. Doe het ei, de mosterd, de azijn en de olie in een hoge maatbeker en zet de staafmixer erin. Zet ‘m aan en beweeg ‘m gedurende ongeveer 30 seconden langzaam heen en weer naar boven tot je een dikke mayonaise overhoudt. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Kook de eieren in 7,5 minuut tot het eigeel nog net niet helemaal gestold is. Laat ze schrikken onder de koude kraan en leg ze daarna even in een bakje met koud water.

Pel de eieren voorzichtig en snijd ze doormidden. Leg op een bordje twee glanzende hoopjes van de mayonaise. Leg de helften van het ei hierop. Breng op smaak met zout en peper en druppel er tot slot wat van de peterselie-olie overheen. Et voilà: oeufs mayonnaise!