Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Wow: vegan vlierbloesemtaart met frambozen

Dosia Brewer bedenkt al jaren receptuur voor bladen als delicious., Margriet en Seasons. Bakken is haar specialiteit. Met haar nieuwe kookboek Dosia Bakt Vegan leert ze je alles over vegan bakken, met de nadruk op zoveel mogelijk smaak. Een te gek boek voor zowel vegans als non-vegans. Zo leer je bijvoorbeeld om deze te gekke vegan vlierbloesemtaart met frambozen te maken.

Dosia: “Vlierbloesemsiroop geeft deze cake een subtiele bloemige smaak en geur en een lekker smeuige binnenkant. De taart op deze foto is gemaakt met 3 cakes en 3 keer de hoeveelheid vulling en frambozen. Hij is even lekker en ook erg mooi als je maar 1 cake bakt en die horizontaal doormidden snijdt. Als je een 3-laagscake bakt, is het een echte feesttaart voor speciale gelegenheden en is er genoeg voor zeker 30 mensen.

Ik steek voor de grote taart satestokjes rechtop in de cakes voor extra stevigheid. Dat is altijd een goede truc voor dit soort taarten en zorgt ervoor dat de cakes mooi recht blijven staan.”

Vegan taart met vlierbloesem en frambozen

Vegan vlierbloesemtaart met frambozen

Zet een zeef boven een kom en bekleed met een dunne theedoek. Schep de yoghurt in de theedoek en laat ± 3 uur uitlekken. Meng intussen in een kommetje het lijnzaad met 100 ml water en 50 ml vlierbloesemsiroop en laat ± 5 minuten wellen. Meng in een andere kom de melk en de appelazijn.

Verhit de oven tot 180 °C. Klop in een grote kom met een mixer de boter en de suiker in ± 3 minuten romig. Voeg het gewelde lijnzaad, een snufje zout en de vanille toe en mix goed. Klop er eerst de helft van het melkmengsel en de helft van de bloem. Klop er dan ook de rest door plus het bakpoeder.

Doe het beslag in de vorm en bak in ± 55 minuten gaar. De bovenkant moet mooi bruin zijn en iets terugveren als je er zachtjes op drukt. Een houten satéprikker die je in het midden van de cake steekt moet er droog, of misschien met wat kruimels eraan, uit komen.

Laat ± 15 minuten in de vorm afkoelen en daarna uit de vorm op een rekje helemaal koud worden. Snijd de cake horizontaal doormidden. Als je yoghurt nog niet mooi uitgelekt is, kun je er nog wat vocht uitwringen. Voeg eventueel wat suiker en een heel klein scheutje vlierbloesemsiroop toe.

Verdeel de helft van de uitgelekte yoghurt en de helft van de frambozen over de bodem en dek af met de bovenkant van de cake. Versier met de rest van de yoghurt en de frambozen.

Vegan bakken: Dosia Bakt Vegan

Dosia Bakt Vegan (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.