Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten

Een superlekkere vegan maaltijd voor doordeweeks: bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten. Zacht geroosterde bloemkool met een heerlijke paprikasaus waarvan de zon spontaan gaat schijnen. De hazelnoten maken het helemaal af.

Bloemkoolsteak kun je met tig dingen combineren. Het is een superlekker vegan alternatief voor vlees of vis. Met deze romescosaus en hazelnoten wordt het helemaal een feestje op je bord. Deze knalrode Spaanse saus wordt gemaakt van gegrilde paprika’s en tomaat.

De saus krijgt een beetje pit door toevoeging van pimenón, Spaanse chilipeper of cayennepeper. Die wil je gewoon met eetlepels tegelijk naar binnen lepelen, mark our words.

bloemkool romescosaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je bloemkoolsteak met romescosaus

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rooster de hazelnoten. Dat kan in de oven (7 minuten, halverwege omdraaien) of in een droge koekenpan. Stamp de helft fijn in een vijzel (of stop ze in een plastic zakje en geef ze klappen met een deegroller). Hak de andere helft grof.

Rooster de paprika’s en de tomaten tot ze zacht en zwartgeblakerd zijn. Dat kan in een gasvlam van je fornuis óf leg ze in een bakblik en zet ze ongeveer 15 minuten onder de grill van je oven.

Stop de paprika’s daarna in een schaal met plasticfolie eroverheen, zodat ze nog zachter worden. Daarna kun je ze makkelijk pellen. Hak de paprika’s vervolgens grof en stop ze in een keukenmachine of blender. Ontdoe de tomaat van het velletje en doe die bij de paprika’s in de machine.

Maal tot een helderrode, gladde romescosaus. Doe de fijngehakte hazelnoten erbij (de grof gehakte houd je achter, ter garnering), de knoflook, een flinke plens olijfolie, sherry-azijn, het paprikapoeder en peper & zout. Meng tot een geheel.

Bestrooi de bloemkool aan beide kanten met zout en peper. Bak de bloemkoolsteaks in een koekenpan met een eetlepel olijfolie aan beide kanten bruin.

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi zacht zijn.

Zet 4 borden klaar. Schep eerst een beetje romescosaus op het bord en leg de bloemkoolsteak daarop. Knijp er wat citroensap over uit en garneer met de peterselie en overgebleven hazelnoten.

bloemkoolsteak romescosaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy