Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Vegan meringues (gemaakt met aquafaba)

Dosia Brewer bedenkt al jaren receptuur voor bladen als delicious., Margriet en Seasons. Bakken is haar specialiteit. Met haar nieuwe kookboek Dosia Bakt Vegan leert ze je alles over vegan bakken, met de nadruk op zoveel mogelijk smaak. Een te gek boek voor zowel vegans als non-vegans. Zo leer je bijvoorbeeld deze vegan meringues maken, met aquafaba.

Dosia: “Deze luchtige torentjes kun je maken met allerlei smaken en kleuren. Ik geef hier recepten voor vanille-, saffraan-, espresso- en frambozen- of aardbeienmeringues. Ik maakte kleine schuimpjes, maar je kunt natuurlijk ook grotere, meer indrukwekkende meringues bakken. Dan hebben ze wel wat langer nodig in de oven. Ik plakte de meringues aan elkaar met een crème, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ze zijn zo ook lekker!”

Vegan meringues

Vegan boter maken

Doe alle ingrediënten met eventueel een snufje zout in de beker van een blender en mix ze op hoge snelheid +/- 3 minuten. Giet het mengsel in ijsblokvormpjes en laat +/- 30 minuten in de vriezer opstijven. In de vriezer blijft de massa mooi homogeen. De boter is +/- 1 week houdbaar in de koelkast en +/- 3 maanden in de vriezer.

Zo maak je vegan meringues

Verhit de oven tot 140 °C. Maak de kom en de kloppers vetvrij met wat citroensap. Druppel hiervoor wat sap in de kom, verdeel met een stukje keukenpapier en wrijf droog. Wrijf met dit papier ook de kloppers vetvrij.

Klop de aquafaba ± 5 minuten met het citroensap tot een stevig schuim. Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens 30 seconden voor je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen. Klop er de vanille door. Plak het bakpapier eerst op de bakplaat met wat van het schuim zodat het goed blijft liggen tijdens het spuiten. Schep het schuim in de spuitzak en spuit schuimpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Zet ze in de oven en draai de temperatuur naar 100 °C. Laat in ± 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat op een kiertje nog ± 1 uur afkoelen in de oven. Plak steeds twee schuimpjes aan elkaar met wat jam of klop de boter met de poedersuiker romig en roer er de jam door en plak ze daarmee aan elkaar.

Saffraanmeringues

Week ± 12 draadjes fijngestampte saffraan ± 10 minuten in de aquafaba en werk dan verder volgens het recept. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde abrikozenjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram abrikozenjam.

Frambozen- of aardbeienmeringues

Maal ± 2 gram gevriesdroogde frambozen of aardbeien heel fijn en gebruik het gezeefde vruchtenpoeder in plaats van de vanille. Plak ze eventueel aan elkaar met wat gezeefde frambozen- of aardbeienjam of een crème van 50 gram zachte vegan boter losgeklopt met 20 gram poedersuiker en gemengd met 40 gram frambozen- of aardbeienjam. Bestrooi met wat extra poeder.

Espressomeringues

Klop de aquafaba ± 5 minuten met ½ theelepel instant espressopoeder en het citroensap tot een stevig schuim. Klop er dan de suiker door. Plak de meringues aan elkaar met ± 50 gram vegan chocoladepasta luchtig geklopt met 50 gram boter op kamertemperatuur. Bestrooi met wat extra espressopoeder.

Vegan bakken: Dosia Bakt Vegan

Dosia Bakt Vegan (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Vegan bakken? Dosia Brewer geeft je slimme tips voor de zaligste baksels

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.