10 heerlijke kerst amuses in 10 minuten – deel 2

Over een paar dagen is het alweer het feest der feesten en genieten we dagenlang van de lekkerste hapjes, heerlijkheden en gezelligheid. Wil je dit jaar kerst in Culy-stijl vieren? Maak dan één of meerdere van deze goddelijke kerst amuses, die allemaal in minder dan 10 minuten klaar zijn en die praktisch iedereen lekker vindt.

Presenteer de kerst amuses in kleine schaaltjes, op een (zelfgemaakte) amuselepel, in leuke glaasjes of verschillende soorten op een mooie schaal. Om het jullie wat gemakkelijker te maken, hebben we bij iedere amuse een tip & cheat gezet. Maak het jezelf zo moeilijk (of makkelijk) als je zelf wilt en geniet!

Coquilles met avocado en krokant gebakken pancetta

coquilles

Prak de avocado tot een gladde puree. Bak de pancetta krokant en de coquilles 1-2 minuten per kant in dezelfde pan. Breng de avocadopuree op smaak met zout en peper en serveer met een warme coquille en fijngehakte krokante pancetta.

Tip: Serveer het geheel op een amuselepel, zo proef je in één keer alle ingrediënten en smaakt de amuse het best.

Cheat: Gebruik in plaats van verse, coquilles uit de vriezer en laat deze op kamertemperatuur ontdooien. Dit scheelt een hoop in de kosten, maar is helaas wel iets minder lekker.

Wijntip van Mr. Vino: niet te droge witte wijn. Coquilles zijn zacht en de puree ook. Dus een zachte witte wijn (niet te droog/fris en niet te vol).

Verschillende soorten biet met buffelmozzarella en basilicum

Schil verschillende soorten bieten (rood, geel, chioggia) en snijd ze in heel kleine blokjes. Snijd ook de buffelmozzarella in fijne blokjes en kruid de blokjes biet met peper en zout. Meng voorzichtig de biet met de buffelmozzarella en de kleinste blaadjes van een basilicumplant.

Tip: Vraag je groenteboer bieten met verschillende smaken uit te zoeken.

Cheat: Laat je groenteboer de bietjes schillen en in fijne blokjes snijden, de meesten hebben daar een machine voor.

Wijntip van Mr. Vino: frisse rosé (niet te zwaar/vol).

Koreaanse gevulde eieren met crispy kwarteleitjes

Halveer de gekookte eieren en prak het eigeel fijn tot het helemaal kruimelig is. Mix met de mayonaise, de gochujang, een deel fijngehakte bosui (de rest houd je achter voor de garnering) en fijngehakte selderij. Maak naar smaak af met wat peper en zout.

Schep het mengsel terug in de eitjes. Garneer met wat reepjes bosui, sesamzaadjes en chili. Leg hoopjes geraspte kaas in een koekenpan. Zodra de kaas bruin wordt en een beetje draderig, leg je er heel voorzichtig een rauw kwarteleitje op. Dit moet ongeveer 1 tot 2 minuutjes bakken, totdat het eiwit is gestold.

Tip: De gevulde eitjes kun je al eerder maken. Maak dan vlak voor het serveren af met de crispy kwarteleitjes.

Cheat: Heb je weinig tijd? Skip de crispy kwarteleitjes.

Wijntip van Mr. Vino: als je deze amuse wilt ‘afblussen’ dan is een droge rosé een prima idee. Gewoon goed zoeken, er is keuze te over (een koud biertje kan ook).

Salade nicoise-wraps

Kook 2 eieren tot ze zachtgekookt zijn. Vul blaadjes Little gem en roodlof (als je ‘m kunt krijgen, gebruik dan de prachtige roze gespikkelde molsla) met ansjovisfilets, plakjes zwarte olijf, kappertjes, plakjes radijs en ringetjes bosui. Voeg daarna ook de partjes ei toe. Maak een snelle vinaigrette van olijfolie, rodewijnazijn, knoflook, citroen en zout en peper en druppel die over de nicoise-wraps.

Tip: Kook de eieren al van tevoren, dan hoef je de wraps alleen nog maar samen te stellen.

Cheat: Hou je niet van ansjovis? Vervang het door tonijn uit blik of schroei rauwe tonijn kort in een hete pan en gebruik die.

Wijntip van Mr. Vino: ook hier kan prima een rosé uit bijvoorbeeld de Languedoc (Zuid-Frankrijk). Of….ook lekker een witte uit de Languedoc. Boven het maaiveld uit komt Domaine Ventenac Cuvée Marie 2016. Te koop bij Grand-vin voor 7,85 euro.

Tartaar van ossenhaas met Parmezaanse kaas en verse truffel

Snijd een stuk ossenhaas in heel fijne stukjes en breng op smaak met een paar druppels goede olijfolie, peper en zout. Meng met een klein beetje vers geraspte Parmezaanse kaas en schaaf er dunne plakjes verse truffel over.

Tip: Haal je truffel bij een delicatessenwinkel en bewaar in een pot met risotto, zo gaat niet je hele huis ruiken en heb je een heerlijke truffelrisotto.

Cheat: Koop bij je slager kant-en-klare tartaar en truffel op olie. Deze laatste is een stuk goedkoper, maar wel minder heftig en lekker in smaak.

Wijntip van Mr. Vinolichte rode Italiaanse wijn.

10 heerlijke kerst amuses in 10 minuten – deel 1 lees je hier!