Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: ultiem romige ajo blanco met gebakken tomaat en perzik

Mmmh, wat is deze romige ajo blanco lékker! Dit zusje van de gazpacho is ook een koude soep – uit Andalusië – maar dan helemaal wit. Ajo blanco wordt gemaakt van (oud) witbrood, amandelen, knoflook en koud water. Wij maakten een versie waarbij de soep wordt afgemaakt met gebakken tomaatjes en stukjes perzik. Een heerlijk koud-warm-zoet-zout contrast.

Onze ajo blanco is geïnspireerd op een gerecht dat we deze zomer aten bij restaurant Rosie in Utrecht. Twee keer een aanrader. Daar maakten ze ‘m met verse abrikozen en stukjes gedroogde abrikoos. Súperlekker.

Let op: de soep moet zeker een uurtje worden gekoeld in de koelkast. Dus begin op tijd!

Ajo blanco met kerstomaten en wilde perzik
Nancy van Batenburg voor Culy

Ajo blanco met tomaat en perzik

1. Scheur het witbrood in stukjes en stop ze in de blender of keukenmachine. Schenk het koude water en de amandelmelk erop en druk de stukjes brood goed in de vloeistof, tot ze helemaal onderstaan. Laat eventjes weken terwijl je de rest van de ingrediënten klaar zet.

2. Voeg de knoflook toe aan de machine. Draai het broodmengsel helemaal glad.

3. Doe de gehakte amandelen, de sherry-azijn en een snuf zout in de machine. Zet ‘m weer aan en laat de boel weer helemaal glad draaien.

4. Druppel daarna de olijfolie voorzichtig bij de ajo blanco terwijl de machine draait, tot het mengsel mooi is geëmulgeerd.

5. Als je wilt, kun je het mengsel zeven, maar wij vinden dat niet per se nodig. Zet de soep minstens een uur afgesloten weg in de koelkast.

6. Verhit vlak voordat je de ajo blano gaat serveren een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tomaatjes ongeveer 5 minuten aan in een hete (gietijzeren) pan, tot ze op knappen staan. Haal de pan van het vuur en bestrooi de tomaten met een klein snufje zout. Snijd grotere tomaatjes eventueel in hapklare stukjes. Meng ze in een kom met de stukjes perzik.

7. Schep de koude ajo blanco in diepe borden. Leg de warme, gebakken tomaten en perzik erbovenop. Bestrooi tot slot met wat extra amandelen.

Meer koude soepen:

Ajo blanco
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.