Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit

Dek de kersttafel maar vast, want van dit kerstrecept wil je meteen aanschuiven! Deze winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit is het ideale tussengerecht of voorgerecht voor kerst. Ook handig: je kunt de gazpacho al van tevoren maken en koud zetten in de koelkast.

We weten wat je denkt: gazpacho, da’s toch koude soep? In de winter? Yes en yes. Maar feit is dat gazpacho je smaakpapillen doet ontwaken (en dat wil je als er nog een heel kerstdiner volgt). Bovendien is dit een winterse gazpacho. Wel koud geserveerd, maar tóch verwarmend door de smaken van winterfruit (mandarijn, kakifruit) en kaneelcroutons. Let maar op: hier ga je het nog warm van krijgen.

Mocht je je afvragen wat dat fruit in je gazpacho doet: tomaten zijn in de winter – needless to say – niet op hun best. Maar wist je dat kakifruit een mooie – winterse – vervanger is voor tomaat? Combineer dat met mooie kerstomaatjes (die zijn nog wel goed te verkrijgen) en mandarijn.

De basis voor dit recept vonden we bij Great British Chefs. Hieronder de versie van Culy.

Winterse gazpacho voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Winterse gazpacho

Verhit een plensje olijfolie in een koekenpan op laag vuur en laat de sjalotten 5 minuten zweten. Laat ze niet verkleuren.

Doe de sjalot in een blender en voeg ook alle overige ingrediënten voor de gazpacho toe. Mix tot je een gladde soep overhoudt. Giet de soep door een zeef om eventuele velletjes op te vangen.

Breng de gazpacho op smaak met zout en peper en laat goed koud worden in de koelkast tot gebruik.

Maak ondertussen de kaneelcroutons. Smelt de boter in een koekenpan of sauspannetje en voeg de stukjes brood toe. Roer tot de stukjes brood een goudbruine kleur krijgen en knapperig worden. Bestrooi met de kaneel en laat even uitlekken op een stukje keukenpapier.

Stamp de pistachenoten tot kruim en zet opzij.

Serveer de gazpacho in diepe borden of in glaasjes. Garneer met de extra kerstomaatjes, blokjes kakifruit en de kaneelcroutons. Bestrooi met de pistachenoten en zeezoutvlokken en druppel er tot slot nog wat olijfolie overheen.

Winterse gazpacho
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.