10 heerlijke kerst amuses in 10 minuten – deel 1

Over een paar dagen is het alweer het feest der feesten en genieten we dagenlang van de lekkerste hapjes, heerlijkheden en gezelligheid. Wil je dit jaar kerst in Culy-stijl vieren? Maak dan één of meerdere van deze goddelijke kerst amuses, die allemaal in minder dan 10 minuten klaar zijn en die praktisch iedereen lekker vindt.

Presenteer de kerst amuses in kleine schaaltjes, op een (zelfgemaakte) amuselepel, in leuke glaasjes of verschillende soorten op een mooie schaal. Om het jullie wat gemakkelijker te maken, hebben we bij iedere amuse een tip & cheat gezet. Maak het jezelf zo moeilijk (of makkelijk) als je zelf wilt en geniet!

Oesters met gin en zeekraal

Open de oesters met een handdoek of oesterhandschoen (check onze tips hier). Giet er een drupje gin op en maak af met een takje zeekraal.

Tip: Koop oesters liever bij de visboer dan in de supermarkt. Vraag je je visboer de oesters te openen? Dan eet je ze (meteen!) als je thuiskomt op.

Cheat:  Geen fan van gin of is de fles al leeg (oeps!)? Ga dan voor één van deze klassieke dressings voor oesters.

Wijntip van Mr. Vino: probeer eens een Vinho Verde (witte wijn uit Portugal) bijvoorbeeld op de site mijnslijter.nl. Alternatief is uiteraard de overbekende Chablis, maar wat natuurlijk ook prima kan bij oesters is een glas Champagne (Of Cava, Sekt, Crémant).

Geitenkaasballetjes met cranberry en bieslook

Rol van plakjes zachte geitenkaas met natte handen mooie balletjes. Laat deze 10 minuten opstijven in de koelkast.
Hak ondertussen de cranberry’s en bieslook fijn en doe ze ieder apart in een schaaltje. Haal de geitenkaasballetjes uit de koelkast. Haal de helft door de gehakte cranberry’s en de helft door de gehakte bieslook. Serveer met een mesje of lepeltje. Lekker op brood of toastjes.

Tip: Bereid deze amuse al zo ver voor door de balletjes van tevoren te rollen.

Wijntip van Mr. Vino: veilige en heerlijke keuze is een Sancerre. Onder andere te koop bij Gall & Gall is de La Robinière voor 17,59. Een mooi alternatief vind ik de Château de Parenchère van rond de 8 euro.

Caprese, maar dan anders

Mix 2 bollen buffelmozzarella met 2,5 dl slagroom in een blender of met een staafmixer. De consistentie moet gelijk zijn aan die van sorbetijs. Giet de mozzarellacrème in glaasjes en zet in de koelkast. Snijd rijpe tomaten in fijne blokjes en kruid met peper en zout, leg een laagje tomaat op de mozzarella. Maak af met basilicumcress en een paar druppels basilicum-olie.

Tip: Maak de mozzarellacrème ruim van te voren zodat deze op kan stijven, maar haal ‘m wel een kwartier van te voren uit de koelkast.

Cheat: Gebruik de kleinste blaadjes basilicum van een plantje in plaats van de cress of gebruik zongedroogde tomaatjes in plaats van een zoektocht naar de perfecte rijpe tomaten te starten.

Wijntip van Mr. Vino: deze Italiaanse salade met mozzarella past het beste bij een licht rode italiaanse wijn of een eenvoudige beaujolais (wel licht koelen).

Dungesneden entrecôte, rucola en mierikswortel

Gril een mooi stuk entrecôte en kruid met peper en zout. Laat een paar minuutjes rusten onder een stukje aluminiumfolie en maak ondertussen een bedje van rucola. Snijd het vlees in flinterdunne reepjes, leg op de rucola en breng op smaak met een klein lepeltje mierikswortel.

Tip: Koop zo vers mogelijk vlees en laat het goed op temperatuur komen voordat je het grilt.

Cheat: Gebruik in plaats van entrecôte kant-en-klare plakjes rosbief, of Italiaanse bresaola (gerijpt en gedroogd rundvlees, bijvoorbeeld ossenhaas). Voeg bij deze laatste wel een paar druppeltjes olijfolie toe en maak er een rolletje van.

Wijntip van Mr. Vino: wijn op basis van de merlot druif. Kan overal vandaan komen, dus keus te over.

7393674556_7731973aae_z

Bron: Flickr

Zelfgemaakte toastjes met rivierkreeftjes, creme fraiche en kervel

Maak de toastjes door met een steekring of koekjesvorm figuurtjes uit wit (het liefst oud) casino brood te snijden en ze te roosteren in je oven, broodrooster of pan. Maak een mengsel van rivierkreeftjes met een volle lepel crème fraîche, fijngehakte kervel, zout, peper en een paar druppeltjes citroensap. Bedek de toastjes met het mengsel en serveer met een klein takje kervel.

Tip: Leg het brood voor de toastjes ruim van te voren op je aanrecht zodat het meer kan uitdrogen en maak het mengsel alvast. Maak de toastjes pas een paar minuutjes voordat je het serveert zodat de toastjes knapperig blijven.

Cheat: Koop kant-en-klare toastjes bij de supermarkt of een delicatessenwinkel.

Wijntip van Mr. Vino: een frisse amuse, dus frisse rosé of een frisse witte zoals een Sylvaner uit Luxemburg of de Elzas.

Klik hier voor deel 2 van de lekkerste amuses in 10 minuten.

Reageer op artikel:
10 heerlijke kerst amuses in 10 minuten – deel 1
Sluiten