Redactie
Redactie Culinair nieuws 30 dec 2013
Leestijd: 4 minuten

Dit waren dé culinaire trends van 2013

Het jaar is bijna ten einde. En wat was het een mooi jaar! Zoveel gebeurd, zoveel gezien en zoveel gegeten… maar wat waren nu dé culinaire trends van 2013? Culy’s hoofdredacteur Monique vertelt.

1. Superfoods

De absolute nummer één van dit jaar: superfoods. Gezonde zaden, granen en andere plantjes: van chia tot quinoa en van bulghur tot lijnzaad. En heel veel havermout: vrijwel elke foodie probeerde de overnight oats. Er verschenen zelfs kookboeken, geheel gewijd aan één soort graan. Maar ook andere superfoods, zoals bijenpollen, gojibessen en raw cacao waren niet aan te slepen.

2. Meringues, madeleines en nougat

Traditionele Franse patisserie werd (of bleef?) hip in 2013. Nougatmadeleines en meringue. Mag van ons een absolute blijver worden bij de Nederlandse bakker.

3. De Franse brasserie

Nog meer afgekeken van de Fransozen: de ouderwetse Franse brasserietjes rukten op in ons land. Een klassieke kaart (bouillabaissesteak tartaar, Franse frietjes, salade verte met mosterdvinaigrette), tegeltjes op de vloer en gesteven witte tafellakens. Wij houden ervan.

4. Vega

Vega is nu écht niet meer taboe en de tijd dat het enige vegetarische gerecht op de menukaart ‘geitenkaas met honing en walnoten’ was, is ook echt definitief voorbij. Thank god! We zijn massaal dol op vegalicious gerechten a la Ottolenghi en omarmden de Vegetarische Slager en vega snackbar.

5. Foodfoto’s op Instagram

Onze Instagram-feeds zitten vol met selfies, maar ook met foodfoto’s. De allerlekkerste gerechten komen om de minuut voorbij (en meest smerig gefotografeerde ook, met dank aan Martha Stewart…).

6. Pumpkin spice

In oktober laaide de trend op in Amerika en ook bij ons: die van de pumpkin spice kruidenmix. Starbucks maakte een pumpkin spice latte (PSL) en Culy-lezers wilden massaal het recept weten. Wat bleek: in de kruidenmix zit helemaal geen pompoen, en hij is ook gewoon in de Nederlandse supermarkt te koop… onder de naam ‘speculaaskruiden’. Eigenlijk niets nieuws onder de zon, dus.

Bron: dalboz17

7. Spruitjes en boerenkool

In Amerika werden ze weer helemaal fan van spruitjes (Brussel Sprout) en boerenkool (kale). En hoewel wij deze groenten nooit zijn vergeten, stonden ze wel opnieuw in de spotlight. Van gewokte spruitjes tot boerenkoolchipsgreen veggies are taking over.

8. De Cronut

De New Yorkse patissier Dominique Ansel had een dikke hit met zijn cronut. Nederlandse bakkers volgden en toen de Albert Heijn de kruising tussen een donut en een croissant in het assortiment op nam, konden we officieel spreken van een dikke hit.

Bron: Pillsbury

9. Gluten

Gluten, of beter gezegd: het niét eten van gluten, was populair in 2013. Opeens werden gluten gezien als de vijand en durfden velen geen brood meer aan te raken. Boeken als Wheat Belly (Broodbuik) gooiden extra olie op het vuur. Er kwam zelfs een datingsite voor glutenvrije foodies. Het laatste woord is er zeker nog niet over gesproken, maar hoe meer we erover lezen, hoe meer we tot de conclusie komen dat gluten écht niet altijd zo evil zijn. Tenzij je coeliakie of een andere glutenallergie of -intolerantie hebt.

10. Paardenvlees

Het paardenvlees-schandaal hoeven we hier niet opnieuw uit te leggen. Maar dat het een heet hoef, ehh, hangijzer was, moge duidelijk zijn. Kijk alleen al maar naar deze enorme lijst nieuwsberichten over het onderwerp. Paardenbiefstukje, anyone?

Bron: Flickr

11. Foodtrucks

De foodtrucks vlogen ons om de oren dit jaar, en het Amsterdamse eetfestival De Rollende Keukens barstte uit zijn voegen. Ook het nieuwe wekelijkse Kanen bij Ten Kate was bijna té populair. Het was dringen voor de caravans en opleggers waar broodjes pulled pork, vegetarische shoarma en biologische fruitijsjes verkocht werden. Wordt absoluut een blijvertje in 2014.

12. Varkensvlees

Over pulled pork gesproken: varkensvlees was het helemaal in 2013. Van geroosterd buikspek, tot bacon, tot de ouderwetse varkenskarbonaadjes; we zagen het op menig menukaart staan. En er verschenen maar liefst twee fijne kookboeken over dit onderwerp: Het perfecte varken van Marcus Polman en Pig van Johnnie Mountain.

13. Saladebars

Restaurants waar je zelf salades kunt samenstellen, en ook alléén salades kunt eten, kwamen naar Amsterdam. SLA, Venkel en SANE waren direct populair. Zal dit in 2014 de rest van Nederland veroveren?

14. Burgerbars

De hamburger werd weer hot. Geen klef fastfoodgeval, maar gemaakt van écht goed vlees, met lekkere toppings, een knapperig broodje en homemade mayonaise, ketchup of BBQ-saus. Robert Kranenborg bakte ze, en dan weet je dat het ‘weer kan’.

15. Switch van de sterren

Een aantal prominente Nederlandse sterrenchefs gooiden het roer in 2013 om. De een wat radicaler dan de andere: Ron Blaauw ging compleet om van sterrentent naar gastrobarHans van Wolde veranderde iets langzamer het concept van zijn Beluga in Maastricht. Ook Mario Ridder en Toine Hermsen veranderden (een beetje) van koers.

16. Pop-up zaken

Het is momenteel geen makkelijke tijd om een nieuwe zaak te openen. Het concept van een pop-up restaurant is daarom ideaal: het kan vaak in een (tijdelijk) leegstaand pand of in een bestaande zaak, het concept hoeft nog niet perfect te zijn en bij eventueel succes kun je weer ergens anders op-poppen, of ervoor kiezen toch een definitieve zaak te openen. Grote pop-up successen dit jaar waren onder andere Thrill GrillSolo Venerdi en Chef’s Table OP het IJ.

grill

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.