Redactie
Redactie Recepten 12 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Meringue maken: zo krijg je die perfecte knapperige schuimpjes

Schuimpjes van eiwit – ook wel bekend als meringues – is zo’n typisch baksel dat super easy is, amper ingrediënten nodig heeft, maar wél een beetje aandacht en liefde. En hoewel ze er indrukwekkend uitzien, zijn ze verrassend makkelijk te maken. Culy legt je stap voor stap uit hoe je de perfecte meringues maakt.

Meringue is misschien wel het ultieme bewijs dat je met bijna niks – alleen eiwitten en suiker – iets magisch kunt maken. Maar vergis je niet: dit simpele schuimpje heeft serieuze stijl.

Het leuke is dat je er alle kanten mee op kunt. Van klassieke pavlova’s met een wolkje slagroom en vers fruit tot crunchy toppings over je yoghurt of ijs. Of gewoon als los snoepje voor bij de thee – brosse buitenkant, zachte binnenkant, wat wil je nog meer?

Toch hoeft het daar niet te stoppen. Meringues zijn ook ideaal om mee te experimenteren. Zo heeft Culy’s Melvin dé lifehack ontdekt voor supersnelle meringue: chocoladezoenen. Je kunt de meringue opspuiten in alle vormen en maten, kleuren toevoegen met een swirl kleurstof of gevriesdroogd fruit, of ze na het bakken dippen in pure chocolade en bestrooien met zeezout of pistache.

Fancy doen? Pak je brander erbij en karamelliseer ze lichtjes voor een goudbruin randje.

@tasnim_kass1

I’m 1 year late for the tutorial 🙃 Recipe : 60g egg whites ,60g granulated sugar ,60g powder sugar ,vanilla. The sugar should weigh twice the weigh of the eggs whites. First make sure your bowl is clean grease can ruin meringue so clean your bowl with vinegar or lemon jus. Beat the egg whites until they are frothy, then gradually add the granulated sugar in 3 times and mix well for 3 to 5 minutes until glossy, stiff peaks form. Once you have a glossy peak you can add the powder sugar, vanilla, and the food coloring. Bake at 85 for 1 hour and half. #meringue #meringuecookies #pink #heart #baking #recipe #aesthetic

♬ son original – تَسْنِيم

De makkelijkste meringue koekjes maken

  1. Verwarm de oven op 100 graden. Belangrijk: zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en dat je mixerkom én mixer zelf brandschoon en vetvrij zijn. Very important!
  2. Klop de eiwitten stijf met je (hand)mixer. Wij gebruikten de mixer van de KitchenAid. Begin op lage snelheid, en voer die dan langzaam op. Voeg daarna beetje bij beetje (langzaam!) de suiker toe terwijl je door klopt. Als de eiwitten wit en stijfgeslagen zijn, is het goed.
  3. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en maak met een lepel hoopjes van de meringue. Je kunt dit ook heel netjes met een spuitzak met spuitmondje doen. Je kunt ook één grote meringue maken. Wat jij wilt! Let wel; hoe dikker en hoger de hoopjes, hoe langer het duurt voordat het midden ook echt bros en droog is.
  4. Zet de bakplaat zeker 2 uur in de oven. Zo blijven ze mooi wit. Heb je minder geduld, dan kan het korter en op een hogere temperatuur, maar dan worden je meringues wel sneller bruin.
meringue beslag torentjes
Adobe Stock

Meer om te bakken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.