Redactie
Redactie Inspiratie 14 jun 2013
Leestijd: 1 minuut

Dag cupcake, dit is de nieuwste food hype uit Amerika: de cronut

Amerika is weer een gekke food hype rijker, en wel die van de ‘cronut’. Pardon?! Een combi van een klassieke Franse croissant en een Amerikaanse donut, afgetopt met een mierzoete laag roze glazuur. Een zoet gebakje, dat best nog wel eens de populariteit van de cupcake kan overstijgen. Verantwoordelijk voor deze nieuwe rage is chef Dominique Ansel van de gelijknamige patisserie in Soho, New York.

De cronut: een succesvol huwelijk tussen de croissant en de donut
Eerst even wat feitjes over de zogenaamde cronut. Cronuts bestaan uit dunne lagen gefrituurd croissant deeg, dat aan de zijkanten door rozensuiker gehaald worden. Een toefje vanillecrème (uit Tahiti) en een laagje mierzoete glazuur maakt het hippe hapje af.

Chef Ansel verkoopt de gebakjes nu een aantal maanden en zijn creaties zijn niet áán te slepen: er vliegen per dag zo’n 200 cronuts over de toonbank. Meer ook niet, want ‘hoge kwaliteit is belangrijk én de cronut moet een beetje exclusief blijven’, aldus Ansel. Slim gedacht, want deze strategie zorgt ervoor dat New Yorker’s ‘s ochtends in alle vroegte urenlang voor de deur staan te wachten (!).

Een gebakje met een fanpage
De cronut krijgt niet alleen live veel aandacht, ook online (Facebook, fanpagina’s, you name it) wordt de lekkernij uitgebreid besproken. Waarom de ogenschijnlijk simpele combinatie van een croissant en een donut zó’n enorm succes is geworden? Daar heeft de chef zelf een geniale verklaring voor: ‘It’s fun!’. Tsja, zo simpel kan het dus zijn.

Om de cronut zelf te proeven zul je toch écht een tripje naar New York moeten boeken, maar onderstaand filmpje geeft goed de sfeer van de gekte weer:

Bron: mirka23
Bron: ccho
Bron: ccho

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.