Redactie
Redactie Inspiratie 26 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… het nieuwe ‘vlees’ van De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager timmert hard aan de weg. Sinds 2010 brengt deze ‘slager’ plantaardige vleesvervangers op de markt, gemaakt van soja en lupine. Maar na jarenlang experimenteren, produceren en proeven ontketenen ze vanaf nu een nieuwe revolutie: ‘vlees’ gemaakt van 100 % regionaal geteelde groenten. Culy ging proeven.

Het concept startte in 2010 met één verkooppunt aan het Spui in Den Haag. Het groeide flink, waardoor er anno 2013 ruim 1000 verkooppunten zijn, verspreid over Nederland, België en Luxemburg en zelfs Portugal en Finland.

Vele vegetariërs, flexitariërs en nieuwsgierige foodies kennen de creaties van De Vegetarische Slager al: vleesvervangers die qua smaak, bite en textuur bijna niet te onderscheiden zijn van echt vlees. Zo smaakvol, dat zelfs poeliers de kipstuckjes (ja, met -ck) voor echte stukjes kippendij aanzien (true story!).

IMG_5196 kopie
De mc2 Burger, kipstuckjes en visvrije tonyn (!) 

Biefstuckreepjes & Speckjes

Oprichter Jaap Korteweg (van origine biologisch akkerbouwer en achtste generatie boer) werkte de afgelopen tijd met veel passie en toewijding aan een aantal nieuwe producten. Samen met chefkok Paul Bom ontwikkelde hij de Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes, die vanaf eind september te koop zijn. Volledig gemaakt van peulvruchten, wortelen, uien, en aardappelen, en op smaak gemaakt met kruiden. Maar zonder E-nummers, gluten of andere additieven. Daarnaast bevatten de stukjes weinig vet (minder dan 2 procent), veel voedingsvezels en een eiwitgehalte gelijk aan kip.

Culy ontdekt…

Culy’s Monique proefde als een van de eersten in Nederland deze nieuwe producten, plus een aantal klassiekers uit het assortiment. En? Blij verrast! Niet alleen is de smaak heel prettig en allesbehalve flauw, vooral de structuur en bite zijn fenomenaal. Nee, het smaakt niet exact naar vlees; hoewel de speckjes er wel héél dicht bij komen, en de kipstuckjes naar onze mening eigenlijk lekkerder zijn dan kip.

Het is ongelooflijk dat De Vegetarische Slager in zo’n kort tijdsbestek zoiets moois heeft weten neer te zetten. Culinair recensent Mark Bittman schreef: “Why use the poor chicken as a machine to produce meat when you can use a machine to produce “meat” that seems like chicken?” Dat is zeker iets om over na te denken. En het mooie is dat het bij De Vegetarische Slager niet alléén draait om de boodschap, maar vooral ook om smaak. En dat maakt het eten van de producten direct veel aantrekkelijker.

Of je de producten nu koopt omdat je als vegetariër een vleesvervanger zoekt, uit gezondheidsoverwegingen of omdat je gewoon iets heel lekkers wil eten – we don’t care. Maar een excuus om dit niet te proberen, al is het maar voor een keertje, is er niet meer. De revolutie is officieel begonnen.

IMG_5194 kopie

Waar te koop?

De producten zijn (diepgevroren) te koop bij een verkooppunt bij jou in de buurt (Jumbo, Coop, EkoPlaza, Hoogvliet, de winkel in Den Haag, et cetera) en via de webshop. De Vegetarische Slagerij opent op 4 oktober ook aan de Rozengracht 217 in Amsterdam.

IMG_5183 kopie
Speckjes in een salade met quinoa en pecannoten

IMG_5190 kopie
Biefstuckreepjes met teriyakisaus, rijst en wasabi-schuim

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.