Redactie
Redactie Recepten 14 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je pulled pork at home

Pulled pork, het is de trots van de zuidelijke Amerikaanse staten als Tennessee en North Carolina. Heel langzaam gebraden varkensvlees, meestal van de schouder, op een kast van een barbecue met ieder z’n geheime kruidenmix. Het resultaat is bijna betoverend: na uren smeulen hou je een fikse portie boterzacht, goed gekruid draadjesvlees over. Need we say  more? 

Om het gegeven net iets meer handelbaar voor ons Nederlanders te maken, gingen we op zoek naar een goed recept dat bestemd is voor onze “zomers”. Dit houdt in: je bent niet afhankelijk van je barbecue en alle ingrediënten zijn gewoon in de Nederlandse supermarkt of slager te koop. Het recept komt van de blog Es Factory.

Let wel op.. 

– Het duurt ongeveer vijf à zes uur voordat het vlees echt goed is, begin daarom ruim van tevoren (‘s middags of de dag ervoor).

– Voor dit recept heb je ‘procureur’ nodig, het uitgebeende hals- of schouderstuk van de varkensrib. Dit koop je bij de betere slager of groothandel.

– Traditioneel wordt het vlees geserveerd op een broodje met coleslaw, maar met bijvoorbeeld aardappelpuree, frietjes of rijst is het ook heerlijk!

– Hou je van een beetje pit, maar niet té? Gebruik dan 100 milliliter chilisaus, in plaats van 200.

Aan het werk

Neem een grote, stevige pan met deksel (het liefst een gietijzeren variant zoals die van Staub of Le Creuset) die in de oven mag. Verwarm je oven tussen de 90 en 110 graden, afhankelijk van de sterkte van je oven.

Vul de pan met de olijfolie en de rest van de ingrediënten, meng en zet hem in de voorverwarmde oven. Neem na twee uur een kijkje en zet voorzichtig de pan op het fornuis. Haal de deksel van de pan en voeg wanneer er veel vocht verdampt is een scheut water toe. Herhaal dit nog twee keer.

Na vijf tot zes uur is het vlees als het goed is zacht genoeg en kun je het gemakkelijk met twee vorken uit elkaar trekken. Lukt het nog niet zo goed? Zet de pan dan nog even terug in de oven totdat het vlees wel zacht genoeg is.

Trek met twee vorken het vlees in een aparte schaal of pan uit elkaar en meng vervolgens met het overgebleven vocht. Serveer op een broodje met zelfgemaakte coleslaw en geniet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.