Redactie
Redactie Inspiratie 11 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Alles over lijnzaad: een gezond en reinigend superzaadje

Lijnzaad is een super gezond zaadje en is te vinden in bijna elke supermarkt en inmiddels ook in de keukenkastjes van vele culy’s. Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. Maar wat doet lijnzaad nou eigenlijk voor je? 

Elke dag de leukste culinaire artikelen in je Facebook? Like ons dan!

Een simpele boost voor je gezondheid
Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas. Vandaar de Engelse naam flax seeds, die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt het zo’n gezond product. Lijnzaad heeft nogal wat gezondheidsvoordelen. Ben je er klaar voor? Het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Niet verkeerd dus, om dit zaadje in zijn oorspronkelijke vorm of als olie dagelijks op het menu te zetten.

En dan de smaak: hoewel de zaadjes zelf een vrij neutrale smaak hebben, is die van de olie toch wel, eh, muffig te noemen. Toch is dit eenvoudig te verbloemen door de olie te verwerken in een lekkere salade-dressing of hem bijvoorbeeld door de yoghurt te scheppen. Echte diehards eten lijnzaad in de vorm van olie zó van de lepel. Ach ja, alles voor een gezond lichaam toch?! Lijnzaad zit vol met omega-3 vetzuren die onder andere goed zijn voor je ogen, hersenen en hormoonhuishouding.

lijnzaad
Lijnzaad

Het bijzondere aan lijnzaad is dat het slijm wat vrijkomt als je de zaadjes breekt, je darmen schoonmaakt. Hoe dit werkt? Het slijm vormt een laagje aan de binnenkant van je darmen en deze neemt afvalstoffen mee ‘naar buiten’. Hoe slim! De vezels in lijnzaad zorgen er bovendien voor dat je minder snel last krijgt van een snack attack omdat  zorgen voor een verzadigd gevoel. Echte Bourgondiërs eten ze dus meteen ‘s ochtends bij het ontbijt!

 gebruik je het:
Bewaar lijnzaadolie goed afgesloten op een droge, koele plek (bijvoorbeeld een kelder als je die hebt of in de koelkast). Lijnzaadjes kun je gewoon in je keukenkastje bewaren. Héél belangrijk: verhit lijnzaadolie nooit! Alle goede stoffen gaan dan namelijk verloren en het oorspronkelijk zo gezonde goedje is in één klap een belasting voor je lichaam.

Verder adviseren voedingsdeskundigen om lijnzaadolie altijd in combinatie met citroensap of wat tarwekiemolie te gebruiken, dit zorgt er namelijk voor dat de olie sneller aankomt op de plekken waar het in gebruikt wordt in je lichaam. In verband met oxidatie breek je de zaadjes het liefst zélf, in plaats van ze al gebroken te kopen in een zak. Je stampt ze simpelweg fijn met een vijzel of doe ze even kort in de keukenmachine en eet ze meteen op.

lijnzaad muffin
Lijnzaad muffin

Zin gekregen om lijnzaad te integreren in je dagelijkse menu? Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.

Lijnzaad is te koop bij de meeste supermarkten, biologische en natuurvoedingswinkels en uiteraard ook online. Wil je het gelijk bestellen? Klik dan hier voor een pond à €1,79.

Gebruik jij wel eens lijnzaad en wat is je favoriete recept?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.