Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Culy interviewt: kookgod Yotam Ottolenghi

Via Le Cordon Bleu ontmoet Culy’s Marina veel mensen in de internationale culinaire wereld. Zo kwam ze in contact met kookgod Yotam Ottolenghi, onder andere bekend van het fantastische kookboek Plenty en zijn nieuwe boek Simpel. Marina interviewde hem speciaal voor Culy.nl.

Het walhalla is alleen een glazen ruit van je verwijderd als je vol trek voor één van Yotam’s zaken staat in Londen. De zaak Ottolenghi (met vier locaties door Londen) heeft een rustig interieur met details waar een binnenhuisarchitect nog jaloers van kan worden. Om maar niet te spreken over het fantastische eten.

Nopi Londen
Taartjes van Ottolenghi

Het komt niet vaak voor dat eten er zo lekker, mooi & gezond uit ziet. Schuldig hoef je je dan ook niet te voelen als je er plaats neemt en geniet in dit Israelisch-Engelse paradijsje.

Vanuit zijn culinaire Israëlische achtergrond heeft Yotam twee concepten perfect weten neer te zetten in Londen. Bij de zaken die Ottolenghi zijn gedoopt, eet je fantastische taarten die net tussen homemade cakes en verfijnde patisserie inzitten en frisse salades met de meest exotische ingrediënten. Het tweede concept, restaurant NOPI, heeft een wat formelere kaart met invloeden uit de Mediteraanse keuken. Daarnaast opende onlangs zijn derde concept, ROVI: een luxer restaurant met groenten en fermentatie in de hoofdrol.

Met 7 kookboeken op zijn naam maakt Ottolenghi al zijn fantastische recepten toegankelijk voor thuiskoks, op een duidelijke manier met mooie reisfoto’s. Het kookboek Plenty is dan ook één van mijn favorieten uit de boekenkast.

Yotam Ottolenghi interview

Zes vragen aan deze drukke Israëlische kookgod/ex-student van Le Cordon Bleu.

Je kookboeken hebben hele smaakvolle en frisse ingrediënten. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor de boeken?
Ik reis door Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Mijn collega’s bij mijn zaak Ottolenghi zijn ook een bron van inspiratie. Boeken en tijdschriften vormen ook een belangrijke bron, daarnaast ben en blijf ik altijd op zoek naar inspiratie.

Wat is je culinaire achtergrond naast een opleiding aan Le Cordon Bleu?
Ik ben opgegroeid in Israël, dat een goede mix tussen Midden-Oosters en Arabisch eten herbergt, met een aantal Europese invloeden. De ingrediënten zijn rijk van smaak en zijn erg lekker. Dit alleen al is een goede achtergrond voor een kok.

Heb je tips voor mensen die de foodbusiness in willen?
Werk een tijdje in de industrie en ontdek of het bij je past. Veel mensen hebben een romantisch beeld van deze industrie, terwijl het niet altijd klopt. Als je een jaar overleeft, zal je waarschijnlijk blijven.

Salade van Yotam Ottolenghi

Heb je tips voor Culy lezers wat betreft leuke restaurants?
Morito, The Providores en Tosa in Londen zijn erg goede zaken.

Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?
Op het moment staat er niets concreets gepland, al denk ik er wel aan een nieuw kookboek te schrijven en uit te brengen ergens de komende twee jaar.

Wat is het lekkerste wat je ooit gegeten hebt?
Mijn grootmoeders gnocchi a la romana. Deze griesmeel pasta gegrild in de oven met kaas is verrukkelijk. Zo licht als een veertje…

Hoewel Yotam Ottolenghi wereldberoemd werd door zijn fantastische kookboek Plenty waar groenten de hoofdrol krijgen, staan er nog meer boeken op zijn naam. Klik hier voor alle koekboeken. Daarnaast is hij dagelijks te vinden in zijn restaurants Ottolenghi en Nopi in Londen. 

Recept voor aubergines van Ottolenghi
Groene salade van Ottolenghi

Meer lezen over Ottolenghi:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.