Redactie
Redactie Inspiratie 25 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Onze favoriete combinaties & tips voor overnight oats

Opeens verschenen fleurig versierde bakjes havermout op elke foodblog en was het geitenwollensokken-imago als sneeuw voor de zon verdwenen. Overnight oats zijn hot, en iedereen mag het weten! Ook wij zijn fan en daarom kon een overzicht van onze favoriete combinaties en tips niet uitblijven. 

Basics

De voornaamste reden dat overnight oats zo populair zijn is dat het ontzettend gezond is. Havermout bevat ontzettend veel vezels die goed zijn voor de vertering, heeft het een lage glycemische index (dit zorgt voor een sneller en langer ’vol’ gevoel) en bevat betaglucaan wat het cholesterol kan doen dalen.

Daarnaast kun je er eindeloos mee variëren, is het goedkoop, van nature glutenvrij (lees voor de zekerheid op de verpakking of het écht glutenvrij is) en vinden de meesten het ook erg lekker.

Maak overnight oats volgens ons basis stappenplan dat je hier vindt.

454926613

Zuivel

In principe kun je het prima met warm water maken, maar voor meer smaak gebruiken we toch liever melk. Omdat magere melk wat waterig kan zijn en volle vaak zo zwaar valt gebruiken wij het liefst halfvolle melk of amandelmelk. Daarnaast kun je ook soja- of hazelnootmelk gebruiken, maar dat is up to you.

Fruit

Het lekkerst van overnight oats maken is misschien wel de keur aan toppings die je kunt toevroegen, en dan met name fruit. Zelf gebruiken we het liefst frambozen, bosbessen en verse vrijgen, maar je kunt in principe alle soorten fruit gebruiken. Kijk hierbij welke vruchten in het seizoen zijn, want deze hebben vaak de meeste smaak.

Vind je de verse bessen iets te duur? Haal ze dan uit het vriezer! Ze hebben misschien iets minder smaak, maar worden over het algemeen rijp geplukt en zijn ingevroren een stuk goedkoper. Daarnaast kun je ze langer bewaren en kan je daardoor meer variëren.

151566757

Superfoods

Superfoods zijn ingrediënten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan chia zaadjes, goji bessen, bijenpollen, hennepzaad, lijnzaad en ga zo maar door. Doe ze vlak voordat je gaat eten door je havermout en je krijgt meteen een shot aan gezonde stoffen binnen.

Voeg je overigens chia zaadjes samen met de melk toe? Dan krijg je een pudding-achtige structuur wat sommige mensen extra lekker vinden.

Bron: curious e

Andere toppings

Zoals we al zeiden kun je eindeloos variëren en kan je naast fruit ook veel andere producten toevoegen. Denk aan (geroosterde) noten, kokosrasp, (natuurlijke) zoetstoffen als honing, jam en ahornsiroop, stukjes gedroogd fruit, kruiden (kaneel!) en ga zo maar door.

Killer combinaties

Tot slot nog onze vijf favoriete combinaties:

– Bosbessen, chia zaadjes, pecannoten en honing

– Pindakaas, banaan en walnoten

– Aardbeien, bijenpollen en (extra) pure of (raw) chocolade

– Amandelboter, verse frambozen en amandelschaafsel

– Goji bessen, je favoriete verse bessen en walnoten

Eet smakelijk! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.