Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van februari

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van februari

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten februari

Paddenstoelen

Yes: zowel champignons, shiitake, ennoki en koningsoesterzwam zijn in februari nog in het seizoen. Deze recepten bieden je genoeg inspiratie:

Bao buns met shiitake en daikon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Knolselderij

De verfijnde smaak van knolselderij overtreft alles. Of je ‘m nu inzet als geroosterde knolselderijsteak, als vega hamburger of als vervanger van shoarma: de smaak van die lelijke knol weet ons altijd weer positief te verrassen, zelfs in een stamppotje. En daarmee is knolselderij misschien wel onze favoriete seizoensgroente van februari.

Wat is het verschil tussen peterseliewortel en pastinaak?

Knolselderijstamppot met mosterdjus en warmgerookte zalm
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pastinaak

Pastinaak is top! En niet in de laatste plaats omwille van die heerlijk zoete, aardse smaak. En hadden we al gezegd hoe veelzijdig de groente is? Ja hoor: van een pastinaaksoepje tot pastinaakpuree met coquilles of pastinaakfriet, het kan allemaal.

Pastinaakfriet
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Aardpeer

Aardpeer kun je gerust de grand cru onder de groenten noemen. Nootachtig! Zoet! Verfijnd! Wij slaan ze in februari dan ook graag in, nu het nog kan. Onze favoriete recepten ermee? Deze aardpeersoep met knapperige Prosciutto en hazelnoten is heerlijk, net als deze aardpeerpuree of deze patatas bravas van aardpeer.

Ook de moeite waard om eens te proberen: pasta met aardpeer en Parmezaanse kaas.

pasta met aardpeer en parmezaan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Boerenkool

Boerenkool kun je in februari met een gerust hart in je winkelmandje leggen: onze nationale trots is ook deze maand in het seizoen. Onze lijst met boerenkoolrecepten is behoorlijk uitgebreid, daarom hier een selectie van onze favorieten:

Pizza met aardappel en boerenkoolpesto
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Spruitjes

Kunnen we het onsmakelijke imago van spruitjes voor eens en voor altijd uit de wereld helpen? Dank! De kleine groene kooltjes zijn immers heerlijk, mits op de juiste manier bereid.

En da’s heus niet zo moeilijk als je vreest. Begin maar eens met gefrituurde spruitjes uit de airfryer met kerriemayonaise bijvoorbeeld. En ga daarna door met opties als spruitjes met miso, kabeljauw en wasabi-mayo of risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim). Allemaal om ter lekkerst.

Risotto met spruitjes recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Prei

Dat prei steeds vaker schittert als deelgerecht in hippe wijnbarren is niet voor niets. Prei is geweldig! De do’s en don’ts van prei bereiden krijg je van ons, net als deze lekkere preirecepten:

Quiche met geitenkaas en prei
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Schorseneer

Schorseneren zijn dan wel een vergeten groente bij uitstek, laat februari alstublieft een gelegenheid zijn om ze eens uit die vergeethoek te halen. Hun smaak is namelijk net zo verfijnd als die van asperges: lichtbitter en nootachtige en met mals, sappig vruchtvlees. Ons favoriete recept ermee? Pasta van schorseneren (!)

Schorseneren: waar smaken ze naar en wat kun je ermee?

Pasta van schorseneren als illustratie van de seizoensgroenten van februari
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Witte kool

Nederiger dan een simpele witte kool kan bijna niet. En toch kun je er zoveel kanten mee op! Maak er eens zelfgemaakte kimchi mee bijvoorbeeld (makkelijker dan je denkt!), of ga voor een good old stamppotje van kool en bacon. En op deze paprikasoep met coquilles krijgt ‘ie een superelegant jasje.

stamppot kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer inspiratie voor de winter?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.