Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pasta van schorseneren (!)

Zie je ze ook weleens liggen bij de groenteboer of op de markt, die lange, zwarte schorseneren? Van deze vergeten groente kun je heel goed pasta maken. Met een dunschiller schaaf je er een soort tagliatelle van. Kijk maar eens naar dit recept voor pasta van schorseneren, met spek en doperwten. Een knipoog naar pasta carbonara, maar dan met een twist.

Een recept voor een authentieke, zo-doen-echte-Italianen-het-carbonara is dit beslist niet. Culinaire doodzonde nummer één: er gaat room in. Nummer twee: doperwten. Nummer drie: we liggen er niet wakker van als je de traditionele guanciale (verrukkelijk, maar in Nederland lastig te krijgen) vervangt door pancetta of spekjes.

Maar laten we wel wezen: je bent bij een recept voor pasta van schorseneren (!) beland. Alle pasta-conventies zijn sowieso al de deur uit. En als het eindresultaat zó lekker is als met deze pasta van schorseneren, zeggen we: wat zou het?

Schorseneren: waar smaken ze naar en wat kun je ermee?

Pasta van schorseneren
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pasta van schorseneren

Was de schorseneren eerst goed onder koud water. Snijd een stukje van de boven- en onderkant af en leg ze plat neer op je aanrecht of snijplank. Schaaf er met een dunschiller lange linten van. Je kunt de schorseneren ook eerst in twee of drie stukken snijden als ze te lang zijn om te schillen.

Leg de slierten in een kom met ijswater. Dit is om verkleuring tegen te gaan.

Verhit een beetje boter of olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak het spek eventjes gaar en schep het uit de pan.

Laat de schorseneren uitlekken en voeg ze dan toe aan de pan. Laat ze bakken tot ze slinken en mooi zacht worden. Voeg dan de room toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de room zachtjes inkoken tot een derde.

Voeg de doperwten toe en doe de spekjes terug in de pan. Laat nog een minuut of twee mee verwarmen met de pasta, tot de doperwten gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers een voor een toe aan de pan, onder voortdurend roeren.

Bestrooi vlak voor het serveren met wat zwarte peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.