Redactie
Redactie Diner 15 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je Koreaanse winter kimchi (dongchimi)

Nu de bladeren van de bomen dwarrelen en we onze winterjassen van zolder hebben gehaald, begint het meer en meer tijd te worden voor winterse gerechten. Dongchimi is Koreaans voor ‘winter kimchi’ en is anders dan de gewone variant een stuk frisser van smaak. De blog SESU chops deelt met ons het recept voor deze winterse kimchi.

Anders dan in het recept voor kimchi voor thuis, wordt voor deze variant Koreaanse radijs gepekeld met rode en groene pepers, gember en bosui. Daarbij scheelt het zeeën van tijd, want de daikon (een soort radijs) hoeft ‘slechts’ vier tot zeven dagen te fermenteren. Een heerlijke tegenhanger voor bij (gegrild) vlees of vis.

Om de radijs te fermenteren gebruik je gesteriliseerde weckpotten. Gebruik voor dit recept twee potten met een inhoud van 750 milliliter, één grote van 1,5 liter of meerdere kleine potjes. Koop de daikon (ook wel witte rammenas genoemd) op de markt of bij de toko, groenteboer of betere supermarkt.

Daikon

Het recept

Was de daikon en dep droog. Snijd in grove stukken van 8-10 centimeter lang. Snijd de stukken over de lengte doormidden en doe in een grote kom. Bestrooi met het zeezout en masseer licht in. Laat de daikon een uur staan en schep elke twintig minuten om.

Snijd ondertussen de pepers, knoflook, bosui en gember. Zet een vergiet op een kom, giet de daikon af en bewaar het zoute water. Laat de daikon goed uitlekken.

Los de suiker op in 100 milliliter warm water. Voeg het suikerwater aan de 800 milliliter water toe samen met het water van de daikon. Roer goed.

Verdeel de daikon, pepers, bosui, knoflook en gember over de pot(ten). Giet het water erbij totdat de groenten net onder staan. Zorg ervoor dat je tenminste een centimeter onder de rand van de pot vrijhoudt, dus vul ze niet te vol.

Proef of het water zout genoeg is en voeg eventueel extra zout toe. Roer alles goed en sluit de pot(ten) goed af.

Laat de pot(ten) twee dagen buiten de koelkast op kamertemperatuur staan en roer elke dag even door. Zet ze daarna in de koelkast of een andere koele plek. Proef na twee dagen of laat ze nog een aantal dagen langer staan.

Snijd bij het serveren de stukken daikon in kleinere plakken. Doe ze in een kommetje met een beetje bosui en peper uit de pot en schenk er een beetje van het water bij.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.