Culy Homemade: quiche met geitenkaas, prei en hazelnoot
Er gaat niets boven een zelfgemaakte quiche, die absoluut niet te vergelijken valt met een exemplaar uit de supermarkt. Wij maken er dit keer één met geitenkaas, prei, en hazelnoot. Perfect voor een lichte maaltijd of – in kleinere stukken – als hapje.
Als rasechte Culy’s maken wij ons deeg graag zelf. Mocht je daar geen tijd (of zin) in hebben dan werkt een grote lap kant-en-klaar quichedeeg gelukkig ook. Zet dat dus gerust in als je een shortcut op dit recept wil nemen.
Quiche maak je trouwens in een traditionele quichevorm. Die vind je in kookwinkels, maar ook in de supermarkt.
Quiche met geitenkaas en prei
Het deeg
Zeef de bloem in een grote kom en doe er een snuf zeezout bij. Roer door elkaar en voeg de boter er in kleine blokjes aan toe. Knijp als het ware de boter door de bloem met je vingertoppen tot het eruit ziet als grof broodkruim,
Voeg vervolgens het geklutste ei toe en het koude water en kneed het geheel (met koude handen) tot je een soepel deeg hebt. Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
De quiche
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een quichevorm in met boter of olie en bestrooi eventueel heel dun met paneermeel. Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en druk het goed tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Voeg ui, knoflook, gesneden prei en verse tijm toe aan de pan en breng op smaak met peper en zout. Bak kort voor 5 minuten, de ingrediënten garen door in de oven.
Klop ondertussen de eieren en slagroom los met een garde in een grote kom. Voeg peper, zout en paprikapoeder toe en meng goed.
Zet een droge pan op het vuur en rooster hazelnoten kort. Haal uit de pan wanneer ze bruin kleuren, laat afkoelen en hak in stukjes.
Houd de prei apart als je later mooie vormpjes wil creëren in de quiche. Doe de rest van de groenten samen met de blokjes geitenkaas bij de eieren en schep voorzichtig om.
Stort het mengsel van de quiche in de vorm. Als je de stukje prei apart hebt gehouden voeg ze dan nu toe, met de snijkant naar boven. Zorg dat alles goed is verdeeld. Bestrooi met hazelnoten en zet de quiche 40-50 minuten in de oven.
Haal uit de oven en druppel er onmiddellijk wat honing overheen.
Laat de quiche kort afkoelen voordat je ‘m uit de vorm haalt.
Meer hartige baksels:
- Culy Homemade: hartige taartjes met groene asperges
- Culy Homemade: hartige courgettetaart met za’atar en pistache
- Culy Homemade: lente quiche met asperges, doperwtjes en prei