Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: de ultieme boerenkoolsalade voor in de winter

Boerenkoolsalades zijn behoorlijk hot in de Verenigde Staten. In Nederland eten we dit superfood misschien vooral in stamppot, ook in (winterse) salades doen de blaadjes het goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze boerenkoolsalade met appel en tahindressing?

De truc is hier om fijngesneden snippers boerenkool te gebruiken, grotere boerenkoolbladeren zijn vaak wat te stug. De textuur van boerenkool gaat bovendien goed samen met een romige dressing. Die maken we hier met tahin, een waardige vervanger van de mayonaise die je in veel andere recepten aantreft.

Boerenkoolsalade / wintersalade
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de ultieme boerenkoolsalade

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hussel alle ingrediënten voor de geroosterde pompoen door elkaar in een grote kom. Verspreid de blokjes pompoen over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat je nog ruimte overhoudt voor het broodkruim, dat komt later op dezelfde bakplaat te liggen. Zet de bakplaat met de pompoenblokjes in de oven en hussel ondertussen de ingrediënten voor het broodkruim in een kom. Voeg dit na 10 minuten toe aan de bakplaat met pompoenblokjes. Zet de bakplaat terug in de oven en bak samen voor 20 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de blokjes pompoen en het broodkruim afkoelen. Deze stap kan een dag van te voren gedaan worden. Ook kan het broodkruim voor 2 weken bewaard worden, mits het goed afgesloten en droog wordt bewaard.

Terwijl de blokjes pompoen en het broodkruim in de oven zitten kunnen we verder met de dressing van de boerenkoolsalade. Meng hiervoor alle ingrediënten in een grote kom met een garde. De dikte van de dressing ligt aan de tahin die je gebruikt. Als de dressing te dun is, voeg dan een eetlepel olijfolie toe. Is ‘ie te dik? Voeg dan een eetlepel water toe.

Tijd om alle ingrediënten te mengen. Meng eerst de boerenkool met de dressing. Voeg daar de pompoen, appel, rode ui en Manchegokaas aan toe. Hussel alles goed door elkaar.

Verdeel de boerenkoolsalade over borden en serveer direct. Maak de wintersalade af met het broodkruim.

Boerenkoolsalade / wintersalade
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer winterse salades:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.