Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebakken coquilles met pistache, pastinaak en Pastis

Deze gebakken coquilles zijn een heerlijk voorgerecht voor kerst of een chique diner. We serveren ze hier met een pastinaakcrème met een scheutje Pastis en een makkelijke olie van Thaise basilicum. Die anijsachtige smaken gaan heel goed samen met deze zilte, nootachtige delicatesse en vormen samen een feestelijk bordje waar je mee aan kunt komen.

Coquilles bakken lijkt misschien intimiderend, maar het is behoorlijk foolproof (knoop in je oren: bak ze liever te kort dan te lang en op heel hoog vuur, want het gaat om het kort aanschroeien) en snel. Geen wonder dat ze zo’n geliefd voorgerecht voor de feestdagen zijn!

We geven ze in dit recept een korstje van pistache, voor een extra krokant korstje. Heel lekker met de zachte pastinaakpuree (met een tic van de anijslikeur) en de kruidenolie.

Gebakken coquilles voorgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gebakken coquilles (voorgerecht) met pistache

Maal eerst de pistachenoten tot een fijn kruim in een keukenmachine (of stamp ze fijn in een vijzel). Leg 3/4 deel van het kruim op een bord, bewaar de rest apart als garnituur.

Zet een pan kokend water op het vuur. Blancheer de Thaise basilicum 10 seconden en schep ‘m met een schuimspaan uit het water. Spoel de geblancheerde Thaise basilicum af onder de koude kraan en dep droog met wat keukenpapier. Doe ‘m daarna in een keukenmachine met een scheutje van de olie en wat peper en zout. Laat de keukenmachine draaien terwijl je de rest van de olie rustig toevoegt.

Schil de pastinaken, snijd ze in blokjes en kook ze ongeveer twintig minuten in kokend water met zout. Giet af, voeg de room en ongeveer een eetlepel Pastis toe en maal ze met een staafmixer tot een gladde puree. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Klop het eiwit los in een kommetje. Zet het bord met het pistachekruim ernaast. Haal elke coquille eerst door het eiwit en daarna aan één kant door de pistache. Druk het een beetje aan zodat het blijft plakken.

Verhit een scheut olijfolie en een klontje boter in een koekenpan op hoog vuur. Leg de coquilles aan de kant met de pistache in de warme pan en bak ze 2 minuten. Draai ze om en bak ze nog eens 2 minuten. Schep ze dan uit de pan.

Verdeel eerst de pastinaakpuree over de borden. Leg de gebakken coquilles daar bovenop (3 stuks per bord), met de pistachekant naar boven. Knijp de citroen uit over de coquilles en breng ze op smaak met een snuf zout. Druppel de Thaise basilicumolie eromheen en bestrooi met de achtergehouden pistache. Maak het voorgerecht af met de rest van de Thaise basilicumblaadjes.

Meer coquilles voor kerst:

Gebakken coquilles voorgerecht kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.