Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 17 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Edamame: alles over deze populaire groene boontjes (+ onze favoriete recepten!)

Of je ze nu het liefst als snack eet of verwerkt in je favoriete gerecht: edamame is helemaal hot! En hoewel we deze groene boontjes van oorsprong vooral in de Aziatische keuken tegenkwamen, veroveren ze nu de harten van foodies over de hele wereld. We vertellen je alles over deze groene boontjes, inclusief hoe je ze klaarmaakt, en delen onze favoriete recepten.

Welkom bij Culy’s Grote Edamame Dossier!

Sojabonen of edamame bonen?

Edamame zijn eigenlijk hele jonge sojabonen die nog niet gepeld zijn. Ze worden samen met de schil gestoomd en gegeten als snack of bijgerecht. Sojabonen daarentegen worden pas geoogst als ze helemaal rijp zijn en daarna gedroogd om bijvoorbeeld sojamelk of tofu van te maken.

In principe zijn sojabonen en edamame dus eigenlijk hetzelfde product: het verschil zit ‘m vooral in de rijpheid en bereiding. In de supermarkt zul je op de versafdeling regelmatig kant-en-klare verpakkingen vinden met sojaboontjes erin. Deze zijn dus volledig rijp en al ontdaan van hun schil. Ben je op zoek naar ongepelde sojabonen (edamame dus!), dan kun je het best in de vriezer kijken. Deze moet je dan wél voordat je ze gaat eten nog even kort koken en uit de schil drukken.

Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy

Edamame met zout
Bron: Pexels

Gezonde snack

Sojabonen zijn een goede bron van vezels, eiwitten koolhydraten. Op de vraag “is edamame gezond?” kunnen we dan ook volmondig JA antwoorden! Ze bevatten ook nog eens veel mineralen en vitamines. Op zoek naar een gezonde snack voor je volgende filmavondje? Rooster dan eens wat van deze groene vrienden. Smaakvol, gezond én erg lekker.

Je kunt edamame op verschillende manieren pimpen. Experimenteer hier dus ook vooral lekker zelf mee, want je kunt ze op een oneindig aantal manieren lekker maken. Maar stiekem blijft onze onbetwiste favoriete manier om ze te eten, om ze na het koken te besprenkelen met wat grof zeezout. Je kunt de boontjes dan zelf met je tanden uit de schil trekken.

sojabonen
Bron: CHZU via Adobe Stock

Recepten met edamame

Zin gekregen in edamame? Snappen we! Ze zijn vanwege hun milde, nootachtige smaak lekker in combinatie met veel verschillende soorten gerechten. We gebruiken het dan ook graag als topping voor over een pokébowl of gyoza bowl. En als je het ons vraagt is een goede kom noodles niet compleet zonder edamame. Onze tip: gebruik ze ook eens door een salade. Dat geeft namelijk een superlekkere bite aan je gerecht.

Het leuke aan deze populaire bonen is dat je ze ook heel makkelijk op andere manieren kunt gebruiken. Zo maakten we bijvoorbeeld ooit kroketjes van edamame (!) en stopten we deze in een bao bun. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker zo eten, als bijgerecht voor naast je sushi.

Culy Homemade: chicken katsu curry (Japanse curry met krokante kip)

bao met edamame kroket
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.