Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo

Deze knolselderijburger is misschien wel de meest sexy manier om de knolgroente in de kijker te zetten. Want stop je zo’n gepaneerde plak knolselderij samen met paddenstoelenmayo, gegrilde paprika en peterselie tussen een broodje, dan creëer je een groenteburger om ú tegen te zeggen.

Hoewel er heel wat vegetarische burgers te koop zijn, is het ook wel eens fijn om ze zelf te maken. Gewoon met bekende ingrediënten, waarbij je jezelf geen vragen stelt over e-nummers en soja. Toegegeven: het idee van knolselderijburgers vonden we bij de Vlaamse kookheld Jeroen Meus. Maar de rest van de burger is natuurlijk op en top Culy.

Wij kozen voor de luxe hamburgerbroodjes van de Albert Heijn – wat ons betreft één van ons de betere supermarktopties. Wil je all the way gaan? Koop dan van die lekkere brioche buns, zoals in de burgerrestaurants. Crisp of Lindenhoff hebben ze bijvoorbeeld.

knolselderijburger met gegrilde paprika en paddenstoelenmayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Knolselderijburger met paprika en paddenstoelenmayo

Maak eerst de paddenstoelenmayo. Maal daarvoor de gedroogde porcini tot poeder in een hakmolentje en roer ‘m door de mayonaise. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.

Snijd de knolselderij in gelijkmatige plakken van ongeveer 1,5 centimeter. Gebruik een mesje of een uitsteekrondje om rondjes ter grootte van je hamburgerbroodje uit te snijden. De andere stukken knolselderij gebruiken we niet, die kun je later bijvoorbeeld verwerken in knolselderijsoep.

Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de plakken knolselderij net gaar. Dit duurt een paar minuten, maar test dit voor de zekerheid met een scherp mesje. Giet af, laat een beetje afkoelen en dep de plakken droog met een schone theedoek.

Tijd om te paneren! Zet daarvoor drie schaaltjes klaar: eentje met de bloem, eentje met de panko en eentje met de eieren. Klop de eieren samen met een scheutje olijfolie los met een vork.

Wrijf de gekookte knolselderij in met wat olijfolie en geef de plakken aan beide kanten een flinke snuf zout, peper en za’atar.

Haal de schijven knolselderij door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eitjes en als laatste door de panko. Leg even op een snijplank en verwarm ondertussen een flinke scheut plantaardige olie in een pan.

Bak de gepaneerde knolselderijburgers in de hete olie langs beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Snijd de broodjes doormidden en toast de helften goudbruin in een koekenpan met boter. Let op: dit kan snel gaan! Blijf bij de pan en haal de broodjes er op tijd uit.

Besmeer beide helften van de hamburgerbroodjes met een lepel van de paddenstoelenmayo, schik er een laagje krulpeterselie op, dan een laag van de geroosterde paprika, de knolselderijburger, nog een laag paprika en nog wat krulpeterselie. Bovenste stuk brioche erop en gáán!

knolselderijburger met gegrilde paprika en paddenstoelenmayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.