Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: winterse pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache

Tijd voor een winterse pizza! Deze pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache is ongelofelijk lekker. Aardappel op je pizza is sowieso een topuitvinding van de Italianen. Speciaal voor alle carbs-lovers!

Je kunt deze pizza’s natuurlijk maken met kant-en-klare pizzabodems of kant-en-klaar pizzadeeg. Wij kozen er dit keer voor om het pizzadeeg zelf te maken. Da’s heel makkelijk, als je maar een dag van tevoren begint, zodat het deeg goed kan rijzen.

De boerenkoolpesto is genoeg voor vier pizza’s. Dus maak je het niet op, bewaar het dan in een afgesloten bakje in de koelkast en roer bijvoorbeeld door de pasta.

> Ook een idee: maak deze eenvoudige pasta pesto met een winterpesto

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pizza met aardappel en boerenkoolpesto

Voor het pizzadeeg

Begin een dag van tevoren zodat het deeg kan rijzen.

Meng in een grote kom de bloemsoorten met het zout. Meng in een klein kommetje de gist met het warme water en olijfolie. Giet het bij de bloem en kneed ongeveer drie minuten door (dit kan ook in een mixer met deeghaak).

Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het dan nog eens 3 minuten door. Vorm het deeg tot een bal, verdeel het in tweeën en rol elk deel tot een bolletje. Wikkel de bollen pizzadeeg in plasticfolie en bewaar ze 24 tot 48 uur in de koelkast.

Voor de boerenkoolpesto

Blancheer de boerenkool zo’n 30 seconden in een pan met kokend, gezouten water. Schep uit de pan en laat uitlekken in een schone theedoek. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de boerenkool.

Maal de pistachenoten, knoflook en water in een keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg de boerenkool, Parmezaanse kaas en olijfolie toe en mix tot een boerenkoolpesto. Proef en voeg indien nodig wat zout en peper toe.

Voor de pizza met aardappel

Verwarm de oven + bakplaat (of pizzasteen) voor op 250 graden.

Prik de krieltjes rondom in en leg ze op een bord. Zet ze drie minuten op vol vermogen in de magnetron. Laat ze even afkoelen en snijd ze dan in plakjes.

Bestuif een schoon aanrechtblad met een beetje bloem en rek de bolletjes pizzadeeg met je handen uit tot een ronde pizzabodem. Bestrijk elke bodem met twee flinke eetlepels van de pesto en beleg met de plakjes aardappel.

Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die over de pizza. Beleg met de uiringen. Sprenkel er wat olijfolie en peper overheen en bak de pizza’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin (afhankelijk van de oven).

Hak de rest van de pistachenoten grof en bestrooi de pizza’s tot slot met de nootjes. Val aan!

Meer heerlijke pizza-recepten:

Pizza met aardappel en boerenkoolpesto
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy