Culy Homemade: vega(n) bao buns met shiitake en daikon
Met buikspek, met knapperige garnalen (ebi katsu) of met een kroket van edamame (aanrader!): wij krijgen nooit genoeg van bao buns. Deze kleine gestoomde broodjes zijn simpelweg al-tijd een heerlijke snack maar ook een ideale borrelhap. Wij maakten deze keer vegan bao buns met shiitake en daikon. Echte sappige smaakbommetjes en ook nog eens heel makkelijk om te maken.
Wist je dat je bao buns helemaal niet hoeft te stomen (in een pan of stoommandje), ondanks dat de verpakking dat meestal voorschrijft? Dat kan namelijk gewoon in de magnetron!
Voor ons reden om weer een lekkere versie van deze steamed buns te maken, dit keer met paddenstoelen (wij gingen voor shiitake) en daikon (rettich). We noemden ze eerder shiitake buns en vonden ook dit keer weer fijne kooktips in een recept van Kenji Lopez-Alt.
Vega(n) bao buns met shiitake en daikon
Schil de daikon en snijd ‘m in 12 plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
Pak er een middelgrote pan bij en meng daarin de sake, water, mirin, sojasaus en kristalsuiker. Voeg eventueel de kombu toe. Leg ook de daikon en de shiitake in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de groenten ongeveer 30 minuten zachtjes smoren. Draai ze af en toe om. Als de daikon gaar is (prik er even in met een mesje), kun je alle groenten laten uitlekken op een stukje keukenpapier.
Laat de vloeistof in de pan zitten, zet het vuur middelhoog en laat het in zo’n 10 minuten zachtjes inkoken tot een stroperige saus.
Meng ondertussen de mayonaise en de sriracha in een kommetje.
Hak de pinda’s tot een fijn kruim (eventueel in een keukenmachine of vijzel). Doe ze in een bakje.
Leg de bevroren bao buns op een bord, leg er een stukje vochtig gemaakt keukenpapier op en stoom ze 1 minuut op 900 watt in de magnetron.
Smeer wat van de srirachamayonaise aan de binnenkant van de broodjes. Leg op elk broodje een plakje daikon en wat paddenstoelen. Druppel er wat van de ingekookte saus overheen. Bestrooi met koriander en bosui. Schep een handje gemalen pinda’s op een lepel en strooi dat over de open kant van de broodjes. Val aan.