Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 21 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Makkelijker dan je denkt: je eigen gefermenteerde hot sauce maken (een basisrecept + tips)

Hot sauce en fermenteren, hetere trends zijn er op dit moment bijna niet. En hoe lekker is het als je deze kunt combineren? Fermentatie geeft de hot sauce een funky smaak en net die extra dosis umami. Zo’n flesje gefermenteerde hot sauce wil je standaard in de koelkast hebben staan. Is dat moeilijk? Helemáál niet.

Hot sauce
Bron: Unsplash

Hot hot hot sauce

Hot sauce is een pittige saus op basis van chilipepers. Hoe hot? Dat bepaal je zelf en is afhankelijk van de hoeveelheid en soort pepers je gebruikt. Hoe heter de peper, hoe heter je saus zal worden. Maar kijk ook eens naar de complexiteit van de peper: sommige zorgen er direct voor dat je mond in brand staat, anderen laten even op zich wachten. Maak je zelf je eigen hot sauce, dan is het leuk om te experimenteren met een mengeling van pepers.

Naast de pepers is azijn een belangrijke factor in hot sauce. Azijn bepaalt hoe zuur je hot sauce wordt en tempert de hitte van de pepers. Deze wetenschap kun je trouwens ook toepassen bij de gerechten waar je de hot sauce gebruikt. Bij een zurig gerecht is een minder zure hot sauce aan te raden en visa versa.

Uiteraard wordt hot sauce daarnaast ook op smaak gebracht met smaakmakers. Denk aan limoen, suiker, knoflook, ui, sesam of zelfs mango of ananas… Als je zelf hot sauce gaat maken, kun je daar heel goed mee experimenteren. En da’s leuk!

Een laatste factor in hot sauce is het proces van fermentatie. Dit zorgt voor een complexe, zacht zure smaak met dat extra vleugje ‘funk’.

Basisrecept gefermenteerde hotsauce + tips

Deze hot sauce met een extra kick is helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet alleen de pepers de tijd gunnen om te fermenteren en daar hoef je gelukkig niet naast te staan. Belangrijke tips voordat je begint:

  • Gebruik handschoenen zodat de capsaïcine – het stofje dat voor de hitte zorgt – niet op je handen en vervolgens op je gezicht terecht komt.
  • Het pittige van een peper zit voornamelijk in de zaden en de zaadlijsten. Wil je dus een pittige hot sauce, verwijder dan niet alle zaadlijsten en zaden.

Ingrediënten:

  • Ongeveer 5 à 7 pepers naar keuze
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1/2 rode ui, in ringen gesneden
  • 500 ml water
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel zout

Snijd de steeltjes van de pepers en snijd hem over de lengte doormidden. Stop ze in een schone weckpot (zonder elastiek) of een andere pot die je kunt afsluiten.

Breng het water aan de kook met het suiker en zout, laat dit oplossen en zet het vuur uit. Laat afkoelen tot handwarmte.

Giet het vocht op de pepers in de potten en zorg dat ze helemaal onder staan. Sluit de potten af, maar niet helemaal, zodat de luchtbellen die ontstaan nog kunnen ontsnappen. Laat zeker 3 weken tot 2 maanden op kamertemperatuur in het donker fermenteren.

Tip: leg iets zwaars op de pepers (zoals een zakje met water) zodat deze onder water blijven, anders gaan ze beschimmelen.

Giet daarna de pepers met een klein beetje vocht in een hakmolen of blender tot een hot sauce. Stop in een schoon flesje en in de koelkast. Je kunt tot een jaar van deze gefermenteerde hot sauce genieten, maar wij verwachten dat hij dat niet gaat redden.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Makkelijker dan je denkt: je eigen gefermenteerde hot sauce maken (een basisrecept + tips)
Sluiten