Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 20 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy’s sauscollege: choronsaus, de klassieke saus die je ineens overal ziet

Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde, vinden we! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: choronsaus.

Ja, die saus die je ineens o-ver-al ziet.

Wat is choronsaus?

Choronsaus zie je ineens bij elk hip eettentje opduiken (uiteraard, uit de kidde) maar wat is het nu eigenlijk? Heel simpel: béarnaisesaus met tomatensaus.

Doordat je er tomatensaus (die je uiteraard zelf hebt gemaakt) doorheen doet, krijgt de saus een zachtere en zoetere smaak. Nee: je béarnaisesaus moet niet ineens naar onwijs tomaten gaan smaken, maar die lichte zoetheid moet je er wel in terugvinden.

De eerste choronsaus

Of de eerste choronsaus werd bedacht door een leerlingkok die per ongeluk tomaten toevoegde aan de net getikte béarnaise van zijn chef? Dat weten we niet, wel weten we dat de eerste choronsaus stamt uit de vroege 20e eeuw.

Vaak noemt men de Franse chef-kok Alexandre Choron als ‘t over de genie achter de saus gaat. Hij is ook erg bekend in de Franse culinaire wereld. Het verhaal gaat dat Choron een interessante dame over de vloer had die vlees wilde eten, maar béarnaise niet lustte. Choron wilde júíst indruk op haar maken met zijn zelfgemaakte béarnaisesaus, maar die vlieger ging niet op.

Om zijn saus nog snel te redden, voegde hij er wat tomatenpuree aan toe. Zo ging die typische smaak weg en werd de saus lichtroze, iets milder en lichtzoet. De interessante dame was lyrisch en Choronsaus was geboren.

Choronsaus combineren

Net zoals bij béarnaisesaus is choronsaus lekker bij (bijna) alles. Je kunt ‘m dan ook op dezelfde manier combineren. Wel moeten we toegeven dat we de lichtroze saus vaak net iets lekkerder vinden matchen met vlees dan met vis.

Dit komt waarschijnlijk door de lichte smaak van veel vis. Als daar een zoete saus bijkomt, krijg je een combi waar niet iedereen gek op is.

Serveer je een rib eye of ander lekker vlees, laat ‘t dan rusten op tomaten terwijl je het opdient én giet de choronsaus erover. Je weet niet wat je meemaakt: je vlees wordt supermals.

Tip: combineer choronsaus ook eens bij je egg’s benedict! Genieten geblazen!

Zelf choronsaus maken

Zelf choronsaus maken is (gelukkig) helemaal niet lastig. Het enige dat je anders doet dan bij een béarnaise, is dat je drie tomaten laat inkoken tot ze zacht zijn. Die zeef je en dat wat overblijft roer je door de béarnaise.

Je kunt ook wegkomen met een kant en klare béarnaise en daar de tomaten aan toevoegen. Zo heb je een beetje van jezelf én een beetje van de supermarkt.

Toch from scratch beginnen? Ons recept voor choronsaus is makkelijk én ontzettend lekker.

Eerdere sauscolleges:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.