Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn traditionele oranje snacks voor Koningsdag – en waar ze vandaan komen

Vergeet het wc-pot gooien, spijkerpoepen en touwtrekken. Koningsdag staat voor ons in het teken van culinaire tradities zoals de oranjetompouce en oranjebitter. Maar waar hebben we deze oranje snacks eigenlijk aan te danken? Culy duikt in de materie.

Traditionele oranje snacks

Iedereen heeft zijn eigen tradities tijdens Koningsdag. Of dat nou cupcakes verkopen is op de vrijmarkt of het eten van een oranje tompouce: er wordt tijdens deze Nationale feestdag heel wat gegeten en gedronken. Sommige van deze snacks gaan al heel lang mee. Culy zet ze voor je op een rijtje.

Hoe eet je een tompouce? Culy legt uit

Koekhappen

Koekhappen is een eeuwenoude Nederlandse traditie. Wanneer kinderen vroeger jarig waren, werd er een stuk ontbijtkoek aan hun arm gebonden (zie je het voor je?). Ontbijtkoek wordt in Nederland dus al jaren geassocieerd met verjaardagen. Om de jarige extra in de schijnwerpers te zetten, werd het spelelement toegevoegd waarbij de jarige geblinddoekt naar een stuk koek moest happen.

Op Koningsdag vieren we natuurlijk de verjaardag van onze koning en daarom moet ook de Koninklijke familie eraan geloven om naar koek te happen.

ontbijtkoek
Bron: hansgeel via Adobe Stock

Oranje tompouce

De traditie van de oranje tompouce is nog helemaal niet zo oud als de meeste mensen denken. We hebben deze traditie te danken aan onze huidige vorst: Koning Willem-Alexander. Na zijn geboorte in 1967 vierde het Koningshuis de komst van de toekomstige monarch met beschuit met muisjes én oranje tompouces. Voor deze nieuwe traditie en toevoeging aan het rijtje oranje snacks zijn wij onze Koning in ieder geval héél erg dankbaar!

Alles wat je wilde weten over de tompouce (of tompoes!)

Oranje tompouce
Bron: Corinne via Adobe Stock

Oranjevla

Oranjevla bleek na rondvraag op de redactie een regelrechte guilty pleasure te zijn. Deze vla met sinaasappelsmaak is maar een paar keer per jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Meestal ligt het rondom nationale feestdagen of grote sportevenementen zoals het EK of WK voetbal in de schappen en zoals ieder jaar ook tijdens Koningsdag.

Oranjevla / Sinaasappelvla
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Oranjebitter

Oranjebitter wordt geliefd en gehaat, maar is desondanks tijdens Koningsdag overal verkrijgbaar. De alcoholische drank wordt gemaakt van gedestilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn. Eigenlijk was oranjebitter eerder bekend als oranjelikeur. Het verschil? Een hele hoop suiker.

De likeur werd in de 17e eeuw gemaakt ter ere van Frederik Hendrik die verschillende veldslagen had gewonnen. Heel erg bekend werd het drankje in die tijd niet, tot het bijna honderd jaar later opnieuw op de markt kwam en er in de loop der tijd steeds weer wat suiker werd toegevoegd.

oranje cocktail voor Koningsdag
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Oranje soezen

De Bossche bol is wereldberoemd in Nederland, maar vaak alleen maar van echt goeie kwaliteit verkrijgbaar in – je raadt het al – Den Bosch. Gelukkig is het tijdens Koningsdag voor alle Bossche bollen-lovers een koud kunstje om te genieten van deze Brabantse lekkernij in de vorm van een oranje soes.

Eenmaal per jaar wagen bakkers zich uit het hele land aan de oranjesoes: een grote soes gevuld met slagroom die is ondergedompeld in  oranje chocolade of oranje glazuur.

Oranje kasteeltjes

Dit is één van die oranje snacks die misschien niet overal even bekend is, maar wel al decennialang gemaakt wordt. Dit Koninklijke gebakje werd vroeger namelijk geserveerd in verschillende vorstenhuizen. Het “kasteeltje” is daardoor één van de meest klassieke gebakjes in Nederland.

Je herkent het aan het marsepein dat in de vorm van een kasteeltje is gevouwen en gevuld is met een luchtige crème. Om het Koningshuis te eren wordt er sinds jaar en dag ook een oranje variant gemaakt.

Meer oranje snacks

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.