Redactie
Redactie Inspiratie 21 feb 2013
Leestijd: 2 minuten

Hot & happening: Thaise Sriracha

Ooit van Sriracha (spreek uit: sieh-rah-tja) gehoord? Geeft niet: wij tot voor kort ook niet. Toch wordt deze pittige Thaise chilisaus in Amerika al jarenlang werkelijk óveral in verwerkt. Denk aan: hamburgers, pizza’s, kip, sandwiches, soep, groentegerechten en mayonaise. Tijd om uit te zoeken wat deze hotte saus zo populair maakt!

Wat is het?
Sriracha is een behoorlijk pittige, friszure chilisaus gemaakt van verse chilipepers, knoflook, azijn, suiker en zout. De saus komt van oorsprong uit Thailand en werd pas bekend in Amerika nadat de Vietnamees David Tran er een bedrijfje begon in Californië. Meneer Tran is geboren in het jaar van de haan en dus werd de haan het logo van de saus. Daarom wordt Sriracha in Amerika ook wel ‘cock sauce’ genoemd. Niet zo smakelijk, maar wij kunnen er ook niets aan doen.

Waar gebruik je het voor?
In Thailand als dipsaus voor seafood, in Amerika in soep, op hamburgers, hotdogs, pizza… Waar eigenlijk niet op? Ook gelezen: in Bloody Mary, eieren en zelfs op fruit (!). De pittige chilisaus is in Amerika waarschijnlijk zo populair omdat het binnen mum van tijd smaak geeft aan bijna elk gerecht. Daarnaast is het goedkoop en redelijk lang houdbaar.

Turkse gehaktballetjes met Sriracha

Verschillende soorten:
Hoewel er verschillende merken Sriracha op de markt zijn, zijn er kortweg twee verschillende te onderscheiden: Rooster en Flying-Goose. Flying-Goose heeft een diepere smaak en is iets minder heet dan Rooster.

Waar koop je het?
Sriracha is te koop de toko, soms moet je wel even zoeken. Je herkent de fles aan de rode inhoud met felgroene dop. Als er ‘Hung Fong USA’ op de verpakking staat weet je zeker dat je de ‘echte’ Sriracha te pakken hebt. Grappig: bij Bol vind je een kookboek dat compleet gewijd is aan recepten met Sriracha.

Je kunt Sriracha ook zelf maken, dit vereist echter wel wat werk en bereidingstijd. Toch zin om er mee aan de slag te gaan? Het recept (in het Engels) vind je hier. Wij raden je echter aan om het gewoon kant- en klaar in een flesje te kopen.Als topping op pizza 

Sriracha met het logo van het haantje

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.