Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 13 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy’s sauscollege: alles over mayonaise (+ zo maak je het zelf!)

Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde, vinden we! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: mayonaise. Ja, je gaat ook zelf mayonaise maken.

Tijd om álles te leren over – waarschijnlijk – je favo saus!

Wat is mayonaise?

Waar móéten we beginnen? Mayonaise is onze lievelingssaus. We eten het bij bijna alles en het is gewoon altijd goed. Kijken we naar wát mayonaise echt is, dan klinkt dat toch een stuk ‘stoffiger’ dan hoe we de saus in ons hoofd hebben.

Op papier is mayonaise namelijk een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Alsjeblieft! Lekker bij alles, maar vooral bij gebakken aardappeltjes van je oma.

mayonaise stock zelf mayonaise maken stock unsplash
Bron: Unsplash

De eerste mayonaise

De eerste mayo herinnering komt uit de Romeinse tijd. Men zegt namelijk dat aioli – dat toen al bestond – de culinaire voorloper is van mayonaise. Dat klinkt ons best logisch in de oren.

Een ander verhaal gaat dat mayonaise van Menorca komt. Hier werd in 1756 oorlog gevoerd. De Engelsen zeggen dat zij wonnen en mayonaise – dat destijds werd gemaakt om de overwinning te vieren – dus uit Engeland komt, de Fransen zeggen dat de saus uit Frankrijk komt. De Spanjaarden zeggen dan echter weer dat de saus altijd al in handen van de Spanjaarden was.

We zullen nooit zeker weten waar mayonaise nu écht vandaan komt en wie ‘de eerste was’, maar wat duidelijk is, is dat we óntzettend blij zijn dat ‘t er is.

mayonaise stock unsplash
Bron: Unsplash

Mayo variaties

De saus kent vele variaties. Waar we vroeger nog met een frietje ketchup en mayonaise door elkaar roerden tot ‘cocktailsaus,’ puilt het sauzen-schap tegenwoordig uit. De bekendste variaties op mayonaise delen we nu met je.

Brander mayonaise

Groningers weten waar we het over hebben, maar als je een keer Brander mayo hebt geprobeerd wil je nooit meer anders. Deze mayo bevat meer mosterd, zwarte peper en een unieke (geheime) kruidenmix. De saus komt uit Groningen waar het na de oorlog is ontstaan en sindsdien een begrip in de stad.

Truffelmayonaise

Truffelmayonaise – oftewel: de hippemeidensaus – is de laatste jaren niet meer aan te slepen. Een broodje carpaccio met truffelmayo. Een broodje ei met truffelmayo. Het is truffel voor en na, vandaar dat het ook geen wonder is dat truffelmayonaise zo’n populariteit heeft gewonnen de afgelopen jaren.

Wasabimayonaise

Een tataki met wasabimayo, sashimi van zalm met wasabimayo of een ander Aziatisch maaltje wat een pitje kan gebruiken. Je kunt deze mayonaise ook zelf maken: een beetje wasabi en wat mayo en een klein scheutje sojasaus mengen en je hebt ‘t.

Tip: zet ‘t in een plastic spuitfles in de koelkast, zo heb je altijd een voorraadje.

Srirachamayonaise

Wasabi- en srirachamayo waren er allebei ineens. Ze zijn ook ergens een beetje hetzelfde. Beide hebben pit, maar wasabi is een ‘vlug’ pitje en sriracha blijft langer hangen. Ook srirachamayo maak je makkelijk zelf! Sriracha, mayonaise en mengen maar! Doe weer in een plastic fles en je bewaart ‘t erg lang in de koelkast.

10 x mayo met een smaakje: de allerlekkerste mayonaise recepten van Culy

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken wordt vaak gezien als een van de lastigste taken in de keuken. Toch hebben we een aantal trucs om het makkelijk zelf te maken. Met een staafmixer bijvoorbeeld. Scheelt een hoop stijve polsen door het kloppen met een garde én het lukt altijd.

Hiervoor gebruik je een hoge maatbeker (of een kan) en doe daarin: 1 heel ei, 1 lepel azijn van goede kwaliteit (of citroensap), 1 flinke theelepel Dijon mosterd en eventueel wat zout en peper. Giet er plantaardige olie op. Olijfolie kan ook, maar dat heeft een vrij uitgesproken smaak waar je van moet houden (in een mayonaise). Zonnebloemolie is neutraal van smaak. Hierna zet je de staafmixer erop, mix je 30 seconden, et voilà: je zelfgemaakte mayo is klaar!

Nog meer interessante artikelen over mayonaise:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.