Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 25 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Mezze, Máxima en volop werkgelegenheid voor vluchtelingen bij het nieuwe restaurant van A Beautiful Mess

Restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam biedt vluchtelingen de kans om werkervaring op te doen. Het uiteindelijke doel is om hen aan een baan of opleiding te helpen. Vandaag opent er een gloednieuw restaurant met gerechten uit het Midden-Oosten.

Misschien heb je al eens eerder van A Beautiful Mess gehoord. Sinds 2017 wordt dit initiatief opgezet in de vorm van verschillende pop-up restaurants en vestigingen in allerlei steden. Zoals in Utrecht, Arnhem en in Amsterdam. Het eerste restaurant opende in de Bijlmer Bajes, daarna in hotel The Manor en nu strijkt het neer op de Oosterdokskade in Amsterdam voor een vaste locatie. Mét uiteraard een feestelijke opening.

A Beautiful Mess serveert heerlijke Midden-Oosterse gerechten in de Bijlmer Bajes in Amsterdam

Opening door Konining Máxima

Het ruim 800 vierkante meter grote restaurant wordt vandaag geopend door Koningin Máxima. Niet zomaar iemand die even een lintje komt doorknippen dus. Het initiatief voor dit restaurant kan al sinds het begin op veel lof rekenen en kent een lange aanloop.

Op de werkvloer staan namelijk vooral vluchtelingen die de boel draaiende houden. Al wordt de term ‘vluchteling’ bij A Beautiful Mess liever niet gebruikt. “Een (voormalig) vluchteling is maar een tijdelijke titel en zeker geen identiteit. We hebben het gewoon over mensen hier”, vertelt restaurantmanager Olivier.

Culy Homemade: recept voor alfajores (de favoriete koekjes van koningin Máxima)

a beautiful mess
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Uitgebreide menukaart

A Beautiful Mess is een commercieel ingesteld restaurant zoals ieder ander. Het grote verschil is alleen dat alle winst die in het restaurant wordt gemaakt direct wordt teruggestopt in de zaak. Zo biedt het restaurant naast een uitgebreide menukaart ook ruimte voor lezingen en workshops, zoals voor het bakken van brood.

Toch blijft de hoofdzaak het serveren van de gerechten. Het menu wordt samengesteld door chef Pjotr, maar hij krijgt veel input van zijn medewerkers. De items op de menukaart zijn namelijk allemaal geïnspireerd op familierecepten uit de landen waar de werknemers vandaan komen.

a beautiful mess
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Midden-Oosterse gerechten

Dat is op dit moment vooral uit het Midden-Oosten. De kaart staat daarom ook vol met gerechten om te delen. Denk aan verschillende mezedes zoals labneh, gekarameliseerde wortel en gepofte pompoendip en grotere gerechten als Iraakse kippendijen en kruidige lamskoteletten.

Wellicht heeft het menu binnenkort ook een Oost-Europees tintje met de huidige vluchtelingenstroom. De kaart verandert ongeveer drie keer per jaar en staat open voor alle keukens. “Zolang het geen ratjetoe wordt, het moet als geheel wel bij elkaar passen”, vertelt de manager.

Het personeel is een mengelmoes uit alle windstreken. Sommigen hebben geen enkele horeca-ervaring terwijl anderen in hun geboorteland al enige ervaring hebben opgedaan. Dat maakt bij A Beautiful Mess niet uit. Wanneer je als vluchteling deelneemt aan het project, volg je een uitgebreid traject. Daarbij krijg je verschillende trainingen: van een baristacursus tot een koksopleiding.

a beautiful mess
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Van vluchteling naar kok

Naast het horecagedeelte volgen deelnemers van het traject een taalcursus en wordt er gewerkt aan integratie om de Nederlandse cultuur beter te begrijpen. Eén van die deelnemers is Bader: hij vluchtte een aantal jaar geleden uit Palestina. Inmiddels werkt hij al enkele jaren in Nederland.

Bader werkte eerder als privé-chef in zijn thuisland en kon naar eigen zeggen niet wachten weer aan de slag te gaan. “Het is een mooi project, ik voelde me in het (AZC red.) kamp snel nutteloos; je komt als vluchteling niet aan een baan. Ik wilde aan de slag en mijn steentje bijdragen. Bij A Beautiful Mess leerde ik de Nederlandse cultuur en identiteit kennen. Wat dat is? Vooral veel directheid, maar daar houd ik juist van”, lacht hij.

Bader sloot zich in 2017 voor het eerst aan bij A Beautiful Mess tijdens één van de pop-ups en keerde terug naar de vaste locatie van het restaurant. Niet alleen om te koken, maar ook om anderen op weg te helpen. “Het is fijn om mensen met dezelfde achtergrond als ik op weg te helpen en ze een extra zetje te geven, dat geeft me veel voldoening”, vertelt hij.

a beautiful mess
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Adres en openingstijden van A Beautiful Mess Amsterdam

Oosterdokskade 227

1011 DL Amsterdam

Restaurant A Beautiful Mess is zeven dagen per week geopend voor ontbijt, lunch en diner tussen 08:00 uur en 22:00 uur. Bekijk de website van het restaurant voor meer details, opkomende events en om te reserveren.

Meer Hotspots:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.