Redactie
Redactie Inspiratie 28 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Barbacoa: draadjesvlees uit Mexico

Wat pulled pork is voor Amerikanen uit de Zuidelijke staten en draadjesvlees voor Nederlanders, is barbacoa voor de Mexicanen. Geloof ons: dit wil je proberen. 

Barbacoa kan meerdere dingen betekenen (bijvoorbeeld barbecue), maar wij hebben het over het Mexicaanse gerecht waarbij schapenvlees tot een soort draadjesvlees wordt geroosterd.

Hiervoor wordt traditioneel een heel schaap op lage temperatuur urenlang gestoofd in een grote kuil bedekt met aloë vera bladeren. In de ingegraven ‘pan’ vind je ook een simpele bouillon die tijdens het stoven de smaken van het vlees oppikt en eindigt als een goddelijke soep of basis voor sauzen.

Tegenwoordig zie je nog maar zelden dat het hele dier wordt ingegraven en wordt het steeds vaker aan het spit geroosterd boven een vuurtje. Nog vaker gebeurt het dat slechts delen als het hoofd worden geroosterd op de barbecue.

Het gerecht barbacoa staat bekend om haar sterke smaak en grote hoeveelheid vet en wordt veelal geserveerd met andere smaakmakers als uien en koriander. Ook wordt het vlees regelmatig geserveerd op wraps met een salsa van kruiden en ui, als een soort taco.

Zelf maken kan, maar de traditionele manier van bereiden is wat lastiger in een vochtig land als Nederland. Je kunt het daarom beter roosteren aan het spit of op de barbecue, of zelfs stoven in de slow-cooker. Wat betreft het vlees wordt ook steeds vaker gesjoemeld, en gebruikt men niet alleen schapenvlees, maar ook lams– en rundvlees.

Restaurants

Naast het gerecht zijn er wereldwijd talloze Barbacoa’s, ofwel barbecue- en grillrestaurants, veelal in Mexicaanse stijl. Zo vind je bijvoorbeeld in Houten Barbacoa, opende Jamie Oliver een dergelijk restaurant in Londen en kun je zelfs in Seminyak op Bali terecht bij een lokale Barbacoa.

Verwacht hier vooral veel gegrild vlees op het menu en als je mazzel hebt een portie Mexicaanse barbacoa.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.