Redactie
Redactie Inspiratie 3 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Spice up your life met deze 4 heerlijke pepers

Pepers zijn niet alleen goed voor een beetje pit, maar ook hun smaak kan een gerecht nét dat beetje extra geven. Daarom een verzameling van de vier pepers die wij het lekkerst vinden.

Spaanse peper

In Nederland is de Spaanse peper waarschijnlijk de meest bekende variant. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (waaronder geel, groen en oranje), maar hier zien we ze het meest in het rood.

Over het algemeen is de smaak van Spaanse peper vrij mild, waardoor het een goed ‘instapmodel’ is. Daarbij is de smaak richting het zoete en herken je duidelijk dat het familie van de paprika is. Let wel op dat hoe ouder ze worden (en hoe meer ze dus uitdrogen), des te pittiger ze worden.

Spaanse pepers

Jalepeño

Wie weleens Mexicaans kookt, is waarschijnlijk al bekend met de groene jalepeño’s. Steeds vaker spotten we ze vers, maar ingelegd in een potje bij de Mexicaanse producten heb je de meeste kans. De groene rakkers bevatten relatief weinig pit, maar kunnen desondanks sterk variëren onderling.

Een andere bekende speler uit de Mexicaanse keuken is de chipotle. Dit zijn de gedroogde gerookte jalepeño’s die veel gerechten hun kenmerkende rooksmaak geven.

Jalepeño & chipotle pepers

Rawit

Als je weleens bij de toko komt herken je rawit gelijk; de kleine rood, geel en groene pepertjes die je vaak in enorme zakken tegelijk koopt. Verwerk ze gelijk tot je favoriete hot sauce of sambal, of bewaar ze in de vriezer zodat je elke keer een pepertje kunt pakken.

Rawit zien er onschuldig uit, maar ook deze kunnen je mond in vuur en vlam zetten.

Rawit pepers
Rawit pepers

Madame Jeanette

Een andere bekende is de Surinaamse Madame Jeanette. De vorm wil nog weleens veranderen, maar in principe herken je ze hun langwerpige meets verschrompelde uiterlijk. Anders dan de Adjuma, die vaak wordt verkocht als Madame Jeanette, zijn ze voornamelijk geel van kleur.

Pas wel op, want ook al zien ze er uit als schattige kleine paprikaatjes, zowel de Madame Jeanette als de Adjuma zijn ontzettend pittig!

Madame Jeanette en Adjuma pepers

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.