Redactie
Redactie Inspiratie 17 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over tabasco, onze favoriete hot sauce

Tabasco is wat ons betreft een van de beste uitvindingen ooit. Dat tabasco wordt gemaakt van de tabascopeper vertelden we je al eerder, maar wat valt er eigenlijk nog meer te vertellen over deze authentieke saus?

De saus

Tabasco is een saus die gemaakt wordt van tabascopepers (afkomstig uit de streek Tabasco in Mexico), azijn en zout. Een paar druppeltjes van deze saus zijn vaak al genoeg.

Inmiddels zijn er buiten de classic ook andere varianten van de saus: met knoflook, met habanero-pepers (extra heet), met gerookte chipotle-peper en de groene variant, gemaakt van groene pepers.

Bron: Flickr

McIlhenny

De saus werd in de negentiende eeuw door de McIlhenny Company geïntroduceerd op Avery Island in Lousiana. En er is nog steeds maar één fabriek ter wereld waar de saus geproduceerd wordt.

Ooit is de saus bedacht door Edmund McIlhenny, die een recept voor pepersaus voor zichzelf had ontwikkeld. Toen hij door de Amerikaanse burgeroorlog failliet raakte als bankier, begon hij pepers te telen en ontwikkelde hij de saus. In 1868 bracht hij de saus op de markt en rond 1870 kreeg McIlhenny patent op de verpakking waar tabasco nu nog steeds in verkocht wordt. Hij exporteerde vlak daarna zijn product naar Europa.

Familiebedrijf

McIlhenny Company is inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld en het recept van tabasco is strikt geheim. Na het overlijden van Edmund nam zijn familie het bedrijf over. Het bedrijf zit nog steeds in Avery Island in Lousiana en de CEO is de zevende generatie McIlhenny.

Bron: Flickr

Hoe wordt tabasco gemaakt?

De bereidingswijze van tabasco is al meer dan 100 jaar een strikt bewaard familiegeheim, maar toch is er het één en ander bekend over hoe het gemaakt wordt. Zo weten we bijvoorbeeld dat de pepers worden geselecteerd op basis van rijping en kleur.

Tegenwoordig worden de pepers machinaal vermalen en vervolgens gezouten en in eikenhouten vaten gedaan om te rijpen. De pepers worden drie jaar lang bewaard, en om schimmel te voorkomen worden ze goed afgesloten met nog een extra laag zout op het vat. Na dit proces wordt de pulp gezeefd en vermengd met witte-wijnazijn om nog een maand verder te rijpen.

Tabasco4

Gebruik

Tabasco is inmiddels één van de meest populaire sauzen van over de hele wereld. De saus wordt nu in 165 landen verkocht. Inmiddels zijn er ook heel veel andere producten van tabasco, zelfs tabasco winegums en tabasco chocola! (En ja die is best lekker…).

Wij vinden tabasco heerlijk door steak tartare, een drupje op een oester, door tomatensap of door de soep. Wat is jouw favoriete toepassing?

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.