Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 19 dec 2018
Leestijd: 5 minuten

The Culy way of steengrillen: onze grill tips en recepten

Als het buiten kouder wordt, gaat de barbecue bij de meeste mensen terug in de garage. Maar dat betekent niet dat je niet meer kunt grillen. Sterker nog, met de juiste middelen kun je binnen ook heerlijk grillen. Bijvoorbeeld met een steengrill, die je eigenlijk net als met het gourmetten gewoon op tafel kunt zetten. En het blijft een klassieker om te steengrillen met kerst.

Dit zijn onze favoriete tips en ingrediënten om met familie en vrienden een leuk avondje kunt steengrillen!

Wat is steengrillen?

Steengrillen doe je op een stenen plaat die vaak is gemaakt van graniet. Die steen kun je los gebruiken door ‘m op te warmen in de oven, maar het is gebruikelijker om te grillen op een steengrill-plaat. Het fijne hieraan is dat je alleen de stekker in het stopcontact hoeft te steken. Zo kun je de plaat de hele avond gebruiken.

Voor het de meeste steengrill-platen is geen boter of olie nodig. Dit komt doordat de plaat gloeiend heet wordt. Het enige wat je even moet doen, is er een beetje zout overheen strooien en dan kan het grillen binnen. Het is een relatief gezondere manier van grillen omdat er geen vet en olie wordt toegevoegd. Daarentegen zijn er ook platen waar wel een klein beetje plantaardige olie nodig is om de plaat in te vetten. Dit is dus afhankelijk van het soort plaat die je hebt. Bij de gebruiksaanwijzing van het apparaat staat wat je het beste kunt doen.

Steengrillen

De steengrill schoonmaken

Sommige platen zijn heel makkelijk schoon te maken. Als je de steen los kan halen van het onderstel kun je de steen even laten weken in kokend water. Echter bestaan er ook platen waar dit absoluut niet bij kan. Hier kan je de resten wegkrijgen met een krabber of met een sponsje. Gebruik vooral nooit afwaszeep of andere ontzetters. Daar kan de plaat van beschadigen. Mocht je het niet zeker weten, lees dan in de gebruiksaanwijzing van het apparaat hoe je de plaat het beste kunt reinigen.

Zie ook: Met deze tips wordt jouw aangebrande pan weer zo goed als nieuw

Een gegrild stukje vlees

Op een steengrill kun je heel makkelijk vlees bereiden (het is bijna alsof het ervoor is gemaakt…). Kies vlees naar smaak, maar denk bijvoorbeeld aan mini hamburgers, biefstuk, stukjes buikspek, varkenshaasjes, kipfilet en een lamskotelet. Als je het vlees in huis hebt, kun je ze in plakjes of stukjes snijden. Zo kun je zelf bepalen hoe groot de stukken worden en hoeveel er op tafel komt.

Je kunt natuurlijk ook bij de slager of bij de supermarkt zo’n gourmet pakket kopen, maar dat is natuurlijk niet zo leuk als het zelf doen. En daarnaast is het zelf snijden van je vlees uiteindelijk ook een stuk goedkoper.

Tip: haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier om vervelende spetters tijdens het grillen te voorkomen.

Zie ook: 5 x alternatieven voor de klassieke biefstuk

Onze winter boxen zijn vanaf deze week terug beschikbaar! Bestel nu ? #gourmet #steengrill #fondue #teppanyaki #winterbbq

17 Likes, 0 Comments – BBQ’tje Delivery (@bbqtje_delivery) on Instagram: “Onze winter boxen zijn vanaf deze week terug beschikbaar! Bestel nu ? #gourmet #steengrill #fondue…”

Een lekker visje erbij

Het leuke aan een steengrill is dat je er niet alleen vlees op kunt grillen, maar ook bijvoorbeeld vis. Ook hierbij geldt dat het leuker en goedkoper is om je eigen vis in reepjes of plakjes te snijden. Koop bijvoorbeeld een zalmfilet, zeebaars en tonijnfilet en snijd ze thuis in plakjes. Andere soorten vis die je goed kunt grillen zijn onder andere coquille en garnalen.

Dep ook de vis eerst af met keukenpapier om spetters tijdens het grillen te voorkomen.

Tip: laat de vis niet te lang op de plaat liggen. Visfilets hoeven in principe niet lang te garen, zalm en tonijn zou je zelfs rauw kunnen eten. Houd ze dus goed in de gaten en draai na ongeveer een minuut om. Je voelt vanzelf wanneer dat kan, als de vis makkelijk loslaat van de onderkant.

Zie ook: Hoe kun je vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt?

coquilles

Maak er spiesjes van

Maak ook een keer een paar spiesjes om te grillen. Het is bijvoorbeeld erg lekker om een spies van garnalen te maken met stukjes paprika. Pel hiervoor de garnalen en verwijder het darmkanaal. Daarna kun je ze op een stokje spiesen.

Tip: ook leuk om dit af te wisselen met groenten. Dus bijvoorbeeld een spies met vlees, ui en paprika en vervolgens iets met vis. Je kunt natuurlijk ook een spies maken van alleen maar groenten met paprika, ui en courgette bijvoorbeeld.

Zie ook: Yakitori: 4 klassieke spiesjes met kip (én yakitori-saus)

Gegrilde groenten van de steengrill

Nu we het toch over groenten hebben, die kun je ook prima grillen op de steengrill. Denk aan groene asperges, champignons, en tomaten, maar ook paprika, rode ui, courgette, broccoli. Ook top: probeer eens wat plakjes daikon, bosuitjes (in lange stukjes of in hun geheel) of zelfs een gehalveerd kropje little gem. Je kunt ze heel gemakkelijk op de plaat grillen. Hussel ze af en toe om met behulp van houten spatels.

Ook erg lekker over groenten zijn sojasaus en balsamico. Dit geeft vooral een extra lekkere smaak aan de groenten. Maar ook met een beetje peper en zout kom je al een heel eind.

Tip: combineer losse groenten in een pannetje op de steengrill. Zo wordt het pannetje verwarmd maar blijven de groenten bij elkaar. Vooral handig als je met meerdere mensen één plaat deelt.

Zie ook: Culy Homemade: de perfecte gegrilde groenten

Wat serveer je ernaast?

Je zal je handen vol hebben aan het grillen van het vlees, de vis en de groenten, maar je kunt je maal ook uitbreiden met lekkere bijgerechten. Zorg er dus voor dat je er genoeg bij kunt serveren. Bijvoorbeeld (zoete aardappel) frietjes, een lekkere winterse salade of zoete aardappelpuree.

Zie ook: De 5 lekkerste salades voor bij het gourmetten

Zoete aardappelpuree recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Maak het extra lekker met sauzen

De avond is niet compleet zonder lekkere dipsauzen. De typische sauzen zoals een cocktailsaus, barbecuesaus of knoflooksaus zijn hier uiterst geschikt bij. Laten we toegeven, niets is zo lekker als je net gegrilde vleesje te dippen in een van deze heerlijke sauzen.

Tip: maak deze sauzen vooral lekker zelf. Vaak zijn ze ook heel makkelijk te maken en hoef je dus geen geld uit te geven aan de dure voorverpakte sausjes. En zelfgemaakt is áltijd lekkerder…

Zie ook: De lekkerste gourmet sauzen om zelf te maken

Meer grill ideeën?

Steengrill

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.